Toyrotation - Speelgoedmanagement met een knipoog!

toyrotation blog montessori kastje

Toyrotation - Speelgoedmanagement met een Knipoog! 😄🧸

Speelgoed, speelgoed en nog meer speelgoed! Het lijkt wel alsof het zichzelf vermenigvuldigt als je even niet kijkt. Maar wist je dat er een trucje is om de chaos te beteugelen en tegelijkertijd het plezier te vergroten?  Dat trucje heet toyrotation!

 

Beter spelen met minder speelgoed? Dat klinkt magisch, toch?

 

 

Wat is Toyrotation?

 

Toyrotation, ofwel speelgoedrotatie, is als het organiseren van een kledingwissel, maar dan voor speelgoed. In plaats van al het speelgoed tegelijkertijd beschikbaar te stellen, deel je het op in groepen en wissel je die groepen af. Hierdoor blijven kinderen betrokken en wordt spelen weer een avontuur.

 

De voordelen.😃

 

➡ Minder speelgoed, meer pret.

 Met minder speelgoed om uit te kiezen, kunnen kinderen zich concentreren op wat ze hebben en er meer plezier aan beleven.

 

➡ Stimuleren van creativiteit.

 Als er beperkingen zijn, ontstaan er creatieve oplossingen. Speelgoedrotatie moedigt kinderen aan om hun verbeelding te gebruiken en nieuwe manieren te ontdekken om met speelgoed te spelen.

 

➡ Goed voor Moeder Aarde.

Door minder speelgoed te laten slingeren blijft het langer mooi. Daarnaast kan je overwegen om speelgoed te lenen bij de speel-o-theek of je aanbod met een paar opvoedvrienden in de buurt te rouleren. 

 

➡ Bye-bye rommel!

Minder speelgoed betekent minder rommel. Opruimen wordt een fluitje van een cent.

 

➡ Steeds opnieuw een uitnodiging.

Door regelmatig het speelgoedaanbod te wisselen, trigger je steeds opnieuw de interesse van je kind. "Oja, die had ik ook nog" zal je kind zeggen als je na twee maanden de bak met auto's weer binnen handbereik plaatst."

 

Hoe begin je met toyrotation? 🔄

 

  1. Sorteer het speelgoed. Begin met het categoriseren van het speelgoed. Puzzels bij puzzels, auto's bij auto's, en knuffels bij knuffels.

 

  1. Kies je rotatieschema. Beslis hoe vaak je het speelgoed wilt roteren. Maandelijks, seizoensgebonden, of gewoon wanneer je voelt dat het tijd is voor wat nieuws.

 

  1. Maak speelgoedsets. Stel sets samen die je kinderen in de eerste ronde gaan verkennen. Zorg voor variatie om het interessant te houden.

 

  1. Maak een speciale plek vrij waar je kinderen niet bij kunnen om het speelgoed op te bergen dat ze op dat moment niet gebruiken. Leg alleen het speelgoed in de speelhoek dat ze op dat moment willen gebruiken.

 

  1. Lancering van nieuwe sets. Maak een feestje van het introduceren van nieuwe sets. Misschien een kleine onthulling of een speciale 'kies je eigen avontuur'-stijl? Oscar vindt dit ‘gewoon echt leuk!’

 

Probeer wat voor jullie werkt en wat niet. Denk niet te moeilijk, begin gewoon! 😊

 

Conclusie: toyrotation helpt een overdaad aan info te voorkomen. Kinderen kunnen beter en langer spelen als je het speelgoedaanbod beperkt en regelmatig wisselt. 

 

Heb je een vraag of een aanvulling op deze blog? Leuk als je 'm hieronder deelt in de reacties! ⤵️

Deze 10 wil je sowieso in je kast!

Een open kast is leuk voor de kinders, maar het oog van de opvoeder wil ook wat. Daarom ben ik zo'n fan van Grapat en Grimm's. Prachtig houten speelgoed met mooie kleuren. Een het leuke van dit speelgoed: je kunt er iedere keer iets andere mee. Dat stimuleert de creativiteit van jouw kind. En het maakt toyrotation voor jou ook een stuk leuker!

Hieronder maak ik een selectie van mijn 10 favoriete items die jouw kast aantrekkelijk maken. Een beetje van Grimm's&Grapat en een beetje van andere merken. Als je op de afbeelding klikt, kom je op de website van Juffrouw Pollewop. De allergevaarlijkste winkel van Dordrecht. Gevaarlijk leuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.