Natuurlijke schoonheid: ontdek de magie van mandala's

mandala grapat

Een mandala maken, kan voor kinderen een fijne activiteit zijn. Terwijl ze bezig zijn, leren ze ook een boel handige dingen. In deze blog vertel ik waarom het maken van mandala's zo'n goed idee is.

 

🧐 Concentratie en aandacht
Het creëren van een mandala vraagt om flinke concentratie en aandacht voor detail. Kinderen leren om goed gefocust te blijven terwijl ze de onderdelen puzzelen en de kleurtjes kiezen.

 

🎨 Fijne motoriek
Het knutselen met kleine dingetjes en kleurtjes in de beperkte ruimte van een mandala helpt bij het ontwikkelen van de fijne motorische skills. Superhandig voor als ze straks in groep 3 moeten leren schrijven!

 

🌈 Kleurherkenning
Kinderen leren op een leuke manier kleuren te herkennen en benoemen. De wat oudere kinderen kunnen zelfs oefenen met combineren: welke kleuren matchen mooi en welke vinden ze minder bij elkaar passen? Dat helpt bij het ontwikkelen van een eigen smaak.

 

🌀 Patroonherkenning
Het ontwerpen van mandala's kan kinderen helpen bij het herkennen en begrijpen van patronen, symmetrie en geometrische vormen.

 

🎨 Creativiteit en zelfexpressie
Het maken van een mandala geeft kinderen de vrijheid om hun eigen creatieve ideeën te uiten. Ze kunnen zelf kiezen welke kleurtjes ze willen gebruiken en hoe ze de elementen willen neerzetten.

 

😌 Stressvermindering en ontspanning
Mandala's zijn zelfs bij kinderen populair om stress te verminderen en te ontspannen. Het maken van een mandala kan rustgevend zijn en helpen bij het beheersen van emoties.

 

🌟 Zelfvertrouwen
Als een mandala af is, kan dat een gevoel van voldoening en trots geven bij kinderen. Het boost hun zelfvertrouwen en moedigt ze aan om hun creatieve talenten verder te ontwikkelen.

 

😇 Zelfbeheersing
Een mandala maken vergt geduld en zelfbeheersing, omdat het soms wel even kan duren om het helemaal af te maken.

 

🔍 Aandacht voor detail
Kinderen leren oog te hebben voor details en subtiliteiten in hun werk wanneer ze mandala's maken, wat superhandig kan zijn in verschillende aspecten van het leven.

 

Om een mandala te maken met looseparts heb je eigenlijk helemaal geen ingewikkelde spullen nodig. Dit is de basis:

🧩 Looseparts
Zorg gewoon voor een bergje losse onderdelen, zoals houten dingetjes, ringen, en allerlei gave vormpjes.

🎨 Ondergrond
Kies gewoon iets waarop je de mandala wilt maken: een tafel, een stuk karton, een groot vel papier, wat dan ook. Je kan zelfs met een krijtje een basis voor de mandala op de grond tekenen.

🌌 Ruimte
Zorg voor een rustig plekje waar de kinderen lekker kunnen knutselen.

 

🎉 Creativiteit
Het belangrijkste is om de creativiteit van de kinderen te stimuleren en ze lekker te laten experimenteren met de looseparts. Er zijn eigenlijk geen regels; laat ze gewoon hun eigen mandala's maken, gebaseerd op hun fantasie en wat ze leuk vinden.

 

Het hele proces draait om open-einde spelen en creativiteit. Kinderen kunnen de losse onderdelen steeds weer anders neerleggen en daarmee verschillende patronen en ontwerpen maken. Dit helpt bij de ontwikkeling van hun fijne motoriek, ruimtelijk inzicht, en creatief denken.

Al met al kan het maken van mandala's een leuke én leerzame activiteit zijn voor kinderen. Het helpt op allerlei gebieden van hun ontwikkeling!

 

Kan je zelf ook wel wat mandalarust gebruiken?

Hieronder selecteer ik mijn 10 favoriete onderdelen voor een herfstige mandala. Kies bijvoorbeeld bij de set met ringen om alleen de warme tinten te gebruiken en bewaar de koudere tinten voor later. Voor een lekkere zachte toevoeging kun je van vilt je eigen balletjes rollen. Heel erg lekker ontspannend en sensopathisch. Klik op de afbeelding om het product bij de leukste speelgoedwinkel van Dordrecht te bekijken: