Alweer die herfsttafel?!

herfsttafel kabouters paddestoelen grapat david de kabouter

Annelien is onze heldin met bergen ervaring als kleuterleerkracht. Ze werkt nu met kinderen die een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Ze is niet alleen een expert op het gebied van hoogbegaafdheid, maar ze duikt ook in de wereld van hooggevoelige en strong-willed kinderen. En alsof dat nog niet genoeg is, is ze ook een supermoeder! 

In deze blog vertelt ze over haar blik op de herfsttafel.

Alweer die herfsttafel?!

Als voormalig kleuterleerkracht heb ik natuurlijk al veel jaren ‘herfsttafels’ gemaakt. Dus die was ik wel een beetje zat en het kwam niet echt in mijn hoofd op om er thuis weer een te gaan maken met mijn peuter. Bovendien zijn die herfst- of andere thematafels in kleuterklassen vaak meer ‘kijktafels’. In de praktijk kijken kinderen er dan één keer naar en hebben het dan wel gezien.

 

Tot ik ergens iets las over hoe goed het is om kinderen bij de seizoenen te betrekken. Voor peuters en kleuters is “een jaar” nog een heel abstract begrip. Ze hebben geen idee hoe lang zoiets duurt of welke gebeurtenis wanneer is in het jaar. Door ze de seizoenen te laten ervaren wordt de wereld iets voorspelbaarder.

 

Je kan ze natuurlijk ook vertellen wat de seizoenen inhouden, maar mijn ervaring is dat door kinderen ergens bij te betrekken en met concrete materialen te werken, het leereffect en het enthousiasme veel groter is.

 

Toen de herfst dus begon en ik met mijn peuter buiten liep, begon ik een gesprek over waar we aan konden zien dat het herfst was. Hij begon enthousiast dingen op te noemen en aan te wijzen. Al snel kwamen we op het idee om herfst-dingen te verzamelen en er werd ijverig gezocht.

 

Nadat we beukennootjes, eikels en bladeren hadden gevonden, kwam hij zelf met het idee om het binnen ergens neer te leggen. Dat was natuurlijk precies mijn bedoeling, dat het vanuit hem zou komen. We hebben toen binnen een plek gezocht waar we het neer konden leggen. En elke keer wilde hij weer naar buiten om nieuwe herfst-dingen te zoeken, wat een betrokkenheid!

 

We keken natuurlijk ook naar de bomen waar alles uit was gevallen en leerden zo ook over verschillende soorten bomen en waarom alles er in de herfst vanaf valt. De betrokkenheid was enorm! Bij Action nog wat herfst items en lampjes erbij geshopt en onze herfsttafel was compleet.

En zo zijn we doorgegaan met een sinterklaastafel, kersttafel, wintertafel, voorjaarstafel etc.

 

Elke keer was de betrokkenheid groot en leerde hij spelenderwijs veel. Dit jaar benoemde hij zelf dat we weer een herfsttafel moesten maken en begon hij uit zichzelf met zoeken naar kastanjes, eikels, beukennootjes etc. Elke dag begint hij nu met het aanzetten van de lampjes op de herfsttafel, wordt de herfsttafel regelmatig aangevuld en iedereen die bij ons thuis komt, moet de herfsttafel komen bekijken.

 

Eerlijk gezegd had ik zo’n grote betrokkenheid niet verwacht, dus ook ik heb er weer wat van geleerd en ondertussen geniet ik enorm van dit ‘seizoenen-enthousiasme’! 

Wil je thuis ook aan de slag met de herfsttafel? 

Ik heb naar aanleiding van Anneliens blog een top 10 samengesteld van producten om toe te voegen aan de herfsttafel. Deze 10 items nodigen uit om de herfst actief te beleven. De producten zijn te koop bij mijn favoriete speelgoedwinkel Juffrouw Pollewop in Dordrecht. Klik op de afbeelding om het product in de webshop van Dordrechts gevaarlijkste 😜 winkel te bekijken.