
Pretend Play, oftewel rollenspel is een vorm van spelen waarbij kinderen in een rol van een personage stappen. Bijvoorbeeld in de rol van Sinterklaas bij het spelen van Sinterklaasje. Of Piet die cadeautjes inpakt in het pakhuis. Lees in deze blog hoe je subtiel uitdaagt tot taal- en rekenactiviteiten in het spel als kok, postbode of prinses.
Het nut van Pretend Play.
Met Pretend Play moeten kinderen zich verplaatsen in de rol van iemand anders. Dat stimuleert het empathisch denkvermogen. Daarnaast stimuleert Pretend Play de mondelinge taalvaardigheid en het samenwerken met andere kinderen. Er moeten immers afspraken gemaakt worden over wie welke rol heeft. Maar ook tijdens het spel blijft afstemmen op elkaar een terugkomend onderdeel.
Pretend Play kan verder verdiept worden met taal en rekenen door een gerichte activiteit toe te voegen. Denk aan het schrijven van een boodschappenlijstje bij het doen van boodschappen of het tellen van de voorraad bij het spelen van winkeltje.
- Restaurantje spelen
Er wordt lekker eten gemaakt en dat eten moet natuurlijk ook opgegeten worden. Bij dit spel kan je de rollen verdelen over kok, ober en gast. Hierbij heb je een keukentje, tafel, speelgoedeten, servies en een dienblad nodig. Maak het spel passender door jullie favoriete horecavermaak (zie gratis downloads voor de Duplo busybox) toe te voegen.
Een passende taalactiviteit is het maken van een menukaart. Welke gerechten staan er op de kaart? Door prijsjes toe te voegen, heb je meteen een rekenactiviteit. Kinderen oefenen dan met het herkennen van cijfers en aantallen. Een kassa geeft dit spel nog meer waarde. De gasten betalen dan aan het einde van de maaltijd de kosten voor deze smakelijke avond. Geven ze ook fooi? En hoeveel fooi hebben de medewerkers van het restaurant dan aan het eind van de avond gekregen?
- Postbode
Plaats hier en daar in huis mandjes met huisnummers. Dit zijn de adressen waar jouw kind de post gaat bezorgen. Een alternatief is het gebruiken van de huisjes van Grimm’s en hier huisnummers of stippen opplakken. De stippen zijn een prima alternatief als je kind nog geen cijfers herkent.
Voor dit spel hebben jullie verder een stapel (oude of zelfgemaakte) kaarten en een stapel enveloppen nodig. De taalactiviteit is het schrijven van de kaarten en eventueel een straatnaam op de enveloppe. Ook hier mag het schrijven gerust gekrabbel zijn en hoeven de letters en woorden niet waarheidsgetrouw te zijn. Schrijf op de enveloppen een cijfer. Verzamel alle post in de posttas en laat je kind het werk doen. Hoeveel post is er te bezorgen? Kan hij alle huizen en de juiste huisnummers vinden? Krijgt iemand meer dan één kaart? Dit zijn allemaal onderdelen die met rekenen te maken hebben.
- Kasteelbewoners
In het kasteel wonen de koning en de koningin met hun kinderen die we prinsen en prinsessen noemen. De koninklijke familie doet de hele dag niks anders dan drinken uit gouden glazen en eten van gouden borden. En tussen al dat eten en drinken door moet er gedanst worden. En spelen ze spellen als ringwerpen, schatzoeken en stoelendans. Eén keer in de maand organiseren ze een feest voor een paar gasten uit het dorp.
In dit spel kan je samen met je kind de uitnodgingen voor het dorpsfeest maken. Op welke dag is het feest? Hoe laat begint het? Wat staat er op het programma? Hoe laat is welk onderdeel?
Maak dit spel compleet door echt te verkleden. Zorg voor een prinsessenjurk of een mantel en een kroon. Hang eventueel een discobal aan het plafond en draai muziek. De gasten die op het feest komen, nemen allemaal een cadeau voor de koninklijke familie mee. Zijn ze ingepakt?