10+ Busy Box ideeën voor peuters en kleuters: overal zelfstandig vermaak bij de hand

Gepubliceerd op 13 juni 2024 om 10:13
busy boxes zelfstandig vermaak zonder beeldscherm voor peuters en kleuters

Opruimen: Bewaar materialen voor Busy Boxes in transparante, stapelbare bakjes

10+ Busy Box ideeën voor peuters en kleuters: overal zelfstandig vermaak bij de hand

Zoek je zelfstandig vermaak voor jouw peuter of kleuter, zonder gebruik te maken van een beeldscherm? De Busy Box biedt een fijne oplossing. Met dit middel kunnen kinderen zichzelf vermaken, terwijl jij je aandacht op iets anders richt. Ideaal voor onderweg, tijdens een koffiedate of een telefoontje dat niet kan wachten. En niet onbelangrijk: de inhoud van de Busy Box stimuleert belangrijke vaardigheden van jonge kinderen op een speelse manier!

Klinkt te mooi om waar te zijn? Lees dan snel verder, want hier vind je meer dan 10 ideeën voor zelfstandig vermaak, passend bij de ontwikkeling van peuters en kleuters. 

De Busy Bag kan ook een etui zijn
Busy Box handige tips voor bewaren
Sluit aan bij de interesse van jouw peuter of kleuter

Tips bij het kiezen van materialen voor de Busy Box

  1. Om de BusyBox tot een succes te maken, is het aan te raden deze te vullen met materialen die dichtbij de interesses van jouw kind liggen. 
  2. Kies kleine, open-einde materialen. Deze nemen weinig ruimte in en bieden vaak langer speelplezier.
  3. Maak een aantal bakjes klaar en wissel deze regelmatig met elkaar af. Zo blijven de Busy Boxes een langere periode interessant.
  4. Combineer! Magnetische tegels gaan namelijk heel goed samen met poppetjes of mini voertuigen. 
  5. Voor het bewaren van de materialen heb ik gekozen voor stapelbare, transparante bakjes. Voor vervoer gebruik ik liever een steviger bakje of een katoenen (trekkoord) zakje. 
  6.  Bij sommige materialen maakte ik voorbeeldkaartjes die je gratis kunt downloaden. Wacht even met het aanbieden van de kaarten en laat je kind eerst een tijdje aanrommelen met het materiaal.
  7. Trek thuis je kasten maar open! Stickers, uitdeelcadeautjes en Fidgettoys zijn prima vermaak voor onderweg en vragen weinig begeleiding.

Bouwen en meer: spelend rekenen met Connectors

Bouwen met steekbloemen en connectors in de Busy Box
Uitdaging voor peuters en kleuters met de BusyBag
Kleuren matchen voor peuters

Connectors (of steekbloemen) zijn bouwschijfjes waarmee kinderen allerlei figuren kunnen maken. Dit vrije spel is fijn om te doen tijdens autoritten en vraagt weinig tot geen begeleiding van jou. Maar je kunt de dit bouwspeelgoed ook inzetten om kleuren te matchen, patronen na te leggen en Lotto te spelen. Daarmee is het niet alleen materiaal dat de fijne motoriek stimuleert, maar krijgen kinderen ook de kans om rekenvaardigheden te ontwikkelen.

Zo kan je Coblo ook op reis inzetten als Busy Box

coblo als basis in busy box
kleuren matchen met coblo
small world play in de Busy Box

Bouw een huis, boot of flat met Coblo en bedenk je eigen verhaal! Wil je dit materiaal aanbieden in de auto? Met bijvoorbeeld een klein bakplaatje uit de oven of een magnetisch speelbord op schoot blijven de spulletjes makkelijker op hun plek. Of kies voor een RVS Lunchkoffer. Daarmee heb je een bewaarbakje en speelondergrond in één!

Voorbereiden op groep 3: educatief materiaal in de Busy Box

Ontwikkeling van fijne motoriek stimuleren met kralen in de BusyBox
woordjes maken met magnetische letters in Busy Box
Cijfers leren kennen met de inhoud van de Busy Box.

Na de zomer starten in groep 3? Kies dan voor materialen die bijdragen aan voorbereidend schrijven, lezen en/of rekenen.

Rijgen is een goede activiteit ter voorbereiding op het leren schrijven en kan heel goed in een Busy Box. Magneetletters zijn extra leuk in combinatie met een leeg pleisterdoosje. Kies bij voorkeur letters die jouw kind al kent en voeg er een paar nieuwe letters aan toe. Wil je jouw kleuter uitdagen op het gebied van rekenen? Kies dan voor materialen die cijfers bevatten en uitnodigen om aantallen te koppelen aan de getallen.

Puzzelen op hoog niveau - Busy Boxes voor oudere kinderen

Busy Box idee: puzzelen op platte vlak
Busy Box idee: kubus bouwen met Mathlink Cubes
Busy Box idee voor slimme kinderen en volwassenen: Happy Cubes

Ook aan grote broers en zussen is gedacht. De Happy Cubes van Smartgame zijn er in diverse niveaus en bieden een leuke uitdaging, ook voor volwassenen. Over cubes gesproken; met de MathLink Cubes kan jouw slimme kind een kubus bouwen met de onderdelen op bovenstaande foto. Challenge accepted? 😉

Tot slot: vul die bakjes en zakjes maar!

In deze blog deelde ik inspiratie en praktische tips voor het vullen en aanbieden van Busy Boxes. Hieronder volgt een overzicht van mijn favoriete materialen om in te zetten als zelfstandig spel. Doe het in een bakje of zakje dan kan het overal mee naar toe!