Zo haal je meer uit je Busy Boxes

Gepubliceerd op 13 juni 2024 om 13:43

Zo haal je meer uit je Busy Box of Busy Bag

In mijn vorige blog deelde ik meer dan 10 ideeën voor materialen om in de Busy Box te doen. In deze blog geef ik praktische tips zodat je meer uit je Busy Box kunt halen. Op welke momenten komen de Busy Boxes nog meer van pas? En hoe zet je bijvoorbeeld spelletjes in als zelfstandig vermaak? Tot slot deel ik linkjes naar gratis downloads die te combineren zijn met een aantal materialen voor in de Busy Box. Veel inspiratie gewenst!

Nog meer situaties waarin de Busy Box goed van pas komt

Magnetische tegels meenemen onderweg in een Busy Bag
Busy box voor peuters
download busy box voor peuter en kleuter

Twijfel je of je inspanningen en/of kosten wel in verhouding staan met het effect? In de volgende situaties komen de Busy Boxes ook van pas:

  • In de ochtend, om de dag rustig op te starten
  • Na een dagje school
  • Tijdens het koken
  • Na het avondeten, als jij nog even wilt natafelen
  • Tijdens een Picknick
  • Als spelonderdeel in je Toyrotation
  • Als invitation-to-play op het speeltafeltje

Spelletjes gebruiken in de BusyBox

Je hebt al meer zelfstandig vermaak in huis dan je denkt. Neem bijvoorbeeld het Kleurentorentjes spel. Dit is namelijk ook leuk zonder spelelement. Stop het spel zonder dobbelsteen in een bakje en je hebt weer een BusyBox!

Bij een kwartetspel is het ordenen op basis van kenmerken al spel. Ook als de kleuren 'verraden' welke kaarten bij elkaar horen, is setjes maken een prikkelende activiteit voor jonge kleuters. Tip: Bied dit aan in combinatie met wasknijpers, want dat geeft het spel een extra laag én dat is goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Een kwartet met weetjes is leuk voor kinderen die kunnen lezen.   

Heb je het spel Halli Galli in huis? Hartstikke leuk om een deel van de kaarten aan te bieden in een Busy Box. Je hoeft niks uit te leggen, jouw kleuter kan hier heel goed zelf een spelletje mee bedenken. Niveautje hoger? Schrijf getallen op wasknijpers. Jouw kleuter kan dan aantallen koppelen aan het getal. Of combineer een kaartspel met getallen met Halli Galli!

Tot slot: Bouw het voorbeeld na met de gratis downloads van Kleuterateljee

cijfers bouwen met cubes in de busy box
duplo busy box voorbeeldkaarten
connectors steekbloemen en voorbeeldkaarten voor zelstandig vermaak

Met een gratis download van Kleuterateljee en een handjevol materialen daag je jouw peuter of kleuter uit op rekengebied. Ruimtelijk inzicht wordt daarmee gestimuleerd. Bouw cijfers met rekenblokjes of stimuleer de fantasie met de Duplo bouwkaartjes.  De downloads voor Duplo en Math Cubes kunnen uitstekend onderweg ingezet worden. 

Voorbeeldkaarten voor Connectors vind je via deze link. Er zijn ook kaarten met Patronen om te leggen met Connectors. De downloads om te combineren met Connectors zijn fijner om aan te bieden op de vloer of aan tafel.