Cijferkaartjes, telposter en vingerbeelden om te printen

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 21:00
dCijferkaartjes, telposter en vingerbeelden om te printen

Ondersteun het rekenkastje met gratis downloads van Kleuterateljee

Door thuis ervaring op te doen met rekenen, wordt het leren op school makkelijker. Het idee van het rekenkastje is dat kinderen zelf tot ontdekkingen komen. Door hen ruimte te bieden om te experimenteren, is het makkelijker om plezier te beleven aan het materiaal. Daarnaast is intrinsieke motivatie belangrijk om open te staan voor het aanleren van nieuwe vaardigheden. Deze gratis downloads zijn ter ondersteuning bij het rekenkastje. Klik op de afbeelding om het gewenste bestand te downloaden.

Cijferkaartjes 1- 24

Heeft jouw kleuter of peuter interesse in cijfers? Dan kan het aanbieden van cijferkaartjes een fijne aanvulling zijn. Is jouw kleuter toe aan meer sturing, dan kan je uitnodigen tot de volgende activiteiten:

  • Op volgorde leggen
  • Aan een waslijn hangen
  • Dubbel printen -> memory
  • Combineer met pion + dobbelsteen = dobbelspel
  • Op volgorde + 1 omdraaien -> Welke mist?
  • Aantallen erbij leggen
  • Op auto's of blokken plakken, integreren in vloeractiviteit
  • Verstoppen in huis + opzoeken

Klik op de afbeelding op het gewenste bestand te downloaden

Match de stippen met cijfers

Telposter om op te hangen

Vingerbeeldenkaartjes

Spelletje om een staafdiagram te maken

Dominomatch

Met dominostenen kunnen kinderen allerlei spelletjes spelen. Kinderen kunnen de stenen op volgorde leggen, stenen met gelijke waarden zoeken en ontdekken dat er verschillende manieren zijn om totalen te maken. Denk aan 5 stippen en 2 die samen 7 zijn en dat 7 ook gemaakt kan worden met een 4 en een 3 en een 6 en 1. De dominomatch nodigt uit om de stippen goed te tellen en draagt bij aan het automatiseren van de cijfers.

Telposter

Over automatiseren gesproken... Automatiseren is het direct kunnen handelen, zonder na te denken over de stappen die daarbij horen. Bij rekenen gaat het om een antwoord op een som weten, zonder gebruik van concreet materiaal of 'zoeken' in je geheugen. 

In groep 3 gaan kinderen actief aan de slag met het automatiseren van sommen tot 20. De telposter draagt een steentje bij om de plussommen tot 10 te automatiseren. De poster is bedoeld om op te hangen, maar je kunt 'm ook lekker helemaal in stukjes knippen en het in delen toevoegen aan het rekenkastje. Sterker nog: door de poster te 'verknippen', is de kans groter dat kinderen er ook actief mee aan de slag gaan. Lekker je eigen draai aan geven, dus!

Vingerbeelden

Ook deze is weer bedoeld om het automatiseren in groep 3 makkelijker te maken. Tip: print deze download twee keer. Dat nodigt weer uit tot het verzinnen van andere spelletjes.

Staafdiagram

Een spelletje om actief het idee van een staafdiagram te ervaren.

Kantoor en schoolKantoor en school