Een voorsprong op school: 10 verrassende manieren om peuters aan het rekenen te krijgen

memorie rupsje nooitgenoeg peuter rekenkastje

Het rekenkastje voor peuters

Natuurlijk is het van de zotte dat we peuters van twee jaar al aan het rekenen zetten. In deze blog laat ik je zien hoe je voorbereidend rekenen kunt inzetten in lijn met de ontwikkeling van het jonge kind. Een potje memorie is namelijk net zo goed rekenen als het tellen van vier doppen. Zolang dit vrijwillig gaat en de peuter voldoende bewegingsruimte krijgt, is er helemaal niks mis met het aanbieden van rekenmateriaal.

Filosofie achter het rekenkastje

Het rekenkastje zit vol uitnodigingen om te rekenen. Door rekenmateriaal binnen bereik te plaatsen, krijgen peuters de kans om alvast ervaring op te doen met rekenen. Handelend werken met materialen draagt bij aan een dieper begrip. Rekenen wordt daarmee een stukje makkelijker als ze eenmaal op school zitten. Niet noodzakelijk, wel fijn.

 

Invitationtoplay

Jonge kinderen moeten vooral lekker met hun hele lijf bezig kunnen zijn. Maar de dag brengt ook genoeg momenten dat je peuter even rustig op één plekje wil spelen. Door een beginnetje te maken met de inhoud van het kastje, nodig je jouw peuter uit om aan de slag te gaan met het materiaal. Verplicht niks, want een uitnodiging mag altijd afgewezen worden.

 

Combineren en toyrotation

In deze blog deel ik meer dan 10 materiaaltips om in het rekenkastje te doen. Alleen... Ons eigen kastje heeft maar zes laatjes.

Door regelmatig de inhoud te wisselen, blijft het kastje interessant. Laat het vooral lekker gebeuren als je peuter materialen combineert met elkaar. Daar komen de leukste en origineelste spelletjes uit voort!

Sorteren op vorm

Je hebt ze vast in huis: geometrische vormen. Denk bijvoorbeeld aan de vormenstoof, een bak grote kralen of een paar kleine blokken. Teken de vormen op bekertjes en voeg ze als set toe in het kastje. Als jouw peuter hier klaar voor is, zal hij/zij vanzelf gaan sorteren. Tot die tijd verzint jouw peuter zijn eigen spel.

vormen sneeuwpop beker peuter rekenkastje activiteit
grapat bakjes en looseparts rekenkastje peuter opvullen inhouden rekenen peuter

Opvullen

Bakjes of potjes in verschillende groottes + looseparts om de bakjes mee op te vullen. Peuters ervaren het principe inhoud. Let met kleine onderdelen op verstikkings- gevaar. Buiten het rekenkastje om is dit een fantastische basis in combinatie met sensorisch spel.

Memorie

Voor de hele jonge peuter is een spelletje memorie nog net een stap te ver. Maar het bij elkaar zoeken van 'dezelfde!' roept al enthousiasme op als het lukt. Kijk even hoeveel paren jouw kind in deze fase aan kan. Bij 24 maanden is vier setjes een leuk begin.

inhoud rekenkastje peuter voorsprong rekenen: spelletje maken met schijven grapat en dobbelsteen

Items om een spelletje te bouwen

Bijvoorbeeld de schijfjes van Grapat. Budgetvariant: zelf kartonnen schijfjes knippen. Als je kind niet zelf tot deze activiteit komt, maak dan een parcoursje. Leg de dobbelsteen en een poppetje klaar. Voor de allerjongsten is dit voldoende om zonder dobbelsteen aan te bieden.

Duopuzzel Djeco

Twee vliegen in één klap: puzzelen en analytisch denken stimuleren. Van de duopuzzel van Djeco zijn verschillende varianten beschikbaar, ook op Vinted. Op de foto: tegenstellngen. Ook geschikt: schaduwen, verstoppertje, voedsel, moeder&jong. Bied een aantal stukjes aan in het rekenkastje. Wissel regelmatig het aanbod.

duopuzzel djeco in het rekenkastje slimme peuter

Kleurendobbelsteen

Hier kan je alle kanten mee op. Voeg bijvoorbeeld looseparts in diverse kleuren toe en combineer dit met gekleurde bekers. Laat je kind zelf het spel verzinnen. In plaats van looseparts kan je ook de dobbelsteenpuzzel van Nijntje of het Kleurentorentjesspel toevoegen. Deze spelletjes kunnen ook individueel gespeeld worden.

Flockmen

Een ondergeschoven kindje, wat mij betreft. Met Flockmen kan je bouwen, tellen, een domino-opstelling maken en Flockmen zijn poppetjes waarmee je verhaaltjes kunt uitspelen. Flockmen is ook een soort puzzeltje, als je de poppetjes plat neerlegt.

Flockmen in het rekenkastje om slimme peuters uit te dagen met rekenen
peuter met voorsprong uitdagen met duplo in het rekenkastje en ruimtelijk inzicht stimuleren

Duplo

Duplo is van zichzelf al uitnodigend. Het bouwen draagt bij aan ruimtelijk inzicht. Daarnaast stimuleert duplo het herkennen van de verschillende kleuren. Bij de downloads vind je Duplo Bouwkaarten voor oudere peuters & kleuters. Voor jongere peuters kan je een variant hierop tekenen met maximaal drie of vier blokjes.

Sorteren op kleur

Diverse items in twee of drie verschillende kleuren. Eventueel voeg je in dezelfde kleuren papiertjes toe die dienen als ondergrond. Heeft jouw peuter interesse in kleuren, dan is dit aanbod uitnodigend om te gaan sorteren. Als je in het bezit bent van regenboogpittenzakjes, kan je deze gebruiken in plaats van de gekleurde papiertjes.

peuter voorsprong rekenen op school door aanbieden rekenkastje en sorteren schijven grapt
rekenen met peuter door aanbod rekenkastje en grapat mandala looseparts als telmateriaal

Items om te tellen

Telmateriaal kan lekker gecombineerd worden worden met andere items uit het kastje. Tellen is echter een complexe vaardigheid. De telrij opzeggen is nog niet hetzelfde als het juiste getal benoemen bij het aantal items dat voor je ligt. Begin dus ook lekker klein. ‘één, twee...’ is al een mooie aanzet om bij jonge peuters mee te starten.

Stapelcijfers

Eigenlijk vind ik dit materiaal meer geschikt voor oudere peuters. Maar aanbieden kan geen kwaad. Voor de jongsten gaat het puur om bouwen. De oudere peuters ontdekken dat twee vijven op elkaar even hoog zijn als de 10. En kleuters en groep 3-ers kunnen stapelcijfers inzetten voor het maken van sommetjes. Geen must voor de jonkies, wel leuk om kortingen op dit materiaal in de gaten te houden!

rekenen met peuter door aanbod rekenkastje en uitdagen met stapelcijfers
rekenen met peuter door aanbod rekenkastje en uitdagen peuter door voelcijfers

Voelcijfers

Ook dit materiaal vind ik meer geschikt voor oudere peuters en kleuters. De voorloper op het herkennen van cijfers en letters is het herkennen van vormen en kleuren. Focus je dan ook liever eerst daarop. Een andere vaardigheid die nog wel wat aandacht kan gebruiken in de peuterleeftijd is lichaamsbesef. Weet jouw peuter waar z'n neus zit? En hoe zit dat met ogen, enkel, knie, navel en elleboog?

Doen met wat er is

Veel van de materialen uit dit document heb ik zelf in huis. Jij hebt ongetwijfeld weer andere interessante spulletjes. Check onderaan deze blog welke materialen sowieso geschikt zijn om aan te bieden. Hier komen suggesties voor materialen die geschikt zijn voor het rekenkastje voor peuters. Sommige artikelen kan je via partnerlinkjes bij Bol bestellen.

sorteren met regenboogpittenzakjes en flockmen in het rekenkastje voor peuter
peuter uitdagen met rekenen door afwisselend aanbod rekenkastje
vormenpuzzel peuter aanbieden in rekenkastje voor peuter met voorsprong

moppe minilade kast ikea gebruiken als rekenkast peuter

Sidenotes

Kinderen verzinnen vaak zelf wel een spelletje. Laat ze even rommelen voordat je sturing geeft. Dat draagt namelijk bij aan creatief denkvermogen en aan intrinsieke motivatie.

Bied deze activiteiten bij voorkeur aan op de vloer. Dat past het best bij de motorische ontwikkeling van jonge kinderen.

Wat zeker in het rekenkastje voor peuters hoort:

  • Materiaal om te tellen
  • Een poppetje of diertje
  • Materialen in verschillende groottes
  • Klein bouwmateriaal
  • Verschillende kleuren
SpeelgoedSpeelgoed