Alle kleuren van de regenboog: 7 activiteiten voor peuters met interesse in de kleuren

peuters leren kleuren met regenboog knikkerbaan

In deze blog deel ik 7 activiteiten die aansluiten bij peuters met een interesse in de kleuren. Het adequaat benoemen van de juiste kleuren is een proces dat nog wel tot in de kleuterklas kan duren. Dat proces start in de peuterfase door middel van ontdekking. Peuters zullen zich namelijk ineens realiseren dat objecten verschillende kleuren hebben. En vervolgens blijken die kleuren ook nog een eigen naam te hebben!

Na deze ontdekking willen peuters herhaaldelijk aan de slag met het matchen van kleuren. En in die fase van het matchen moeten ze wel talloze keren de namen van die kleuren gehoord hebben. “Deze ballon is paars. Jouw trui is ook paars. En kijk eens: dit blokje is ook paars.”

Hoe het bij ons thuis ging

Ineens was het duidelijk: mijn peuter had ontdekt dat kleuren kunnen matchen met elkaar. Ze speelde op de vloer met een mandje dieren van Smartmax. Deze magnetische dieren bestaan uit drie onderdelen: het dier in twee delen en een magneet om de voor- en achterkant van de dieren aan elkaar te koppelen. Ieder dier heeft zijn eigen kleur en de zes kleuren komen ook terug in de magneten.

Mijn peuter was de giraf aan het ‘aankeeje’, aankleden. Zo noemde ze het. Zonder bemoeienis van mij zette ze de voorkant van de gele giraf op de gele magneet en koppelde ze de achterkant eraan vast. En zo ging ze verder met de andere dieren.

Een paar dagen later gebeurde er iets waardoor ik bevestigd werd dat dit geen toeval was: ze matchte een setje bordjes en bekers bij  elkaar. Ook deze keer weer geheel vrijwillig, zonder dat ik er ook maar iets in gestuurd had. Mijn educatieve hart maakte een sprongetje. Want deze ontdekking betekende dat het tijd was om aan de slag te gaan met de kleuren!

Een collage maken van één kleur

peuter leert op een creatieve manier de kleuren door een collage te maken

Variatie in één kleur

Meteen alle kleuren benoemen is wat ambitieus voor een peuter. Vergelijk het met een cursus Chinees voor volwassenen. Daarin zal je ook moeten doseren om de nieuwe kennis goed te laten beklijven.

Ik startte daarom eerst met het verzamelen van spullen die binnen bereik lagen. Een blauw potlood, blauwe blokjes, de blauwe olifant uit de set van Smartmax. Ik benoemde per item de kleur. “Dit blokje is blauw, deze olifant is ook blauw.”

Omdat mijn peuter dol is op verven, was de vervolgstap vrij snel gemaakt. Ze kreeg een blad en blauwe verf en kon lekker smeren met die verf. “Bauw, bauw” werd er af en toe gezegd.

Een paar dagen later bood ik een andere creatieve activiteit aan. Deze keer een papieren tasje waar ze een blauwe collage op mocht maken. Kleine vergissing van mijzelf: ze had meer interesse in het smeren van de lijm dan het opplakken van de blauwe onderdelen. Maar ach… we hadden wel de kleur blauw weer even onder de aandacht gebracht.

Tafelactiviteiten die aansluiten bij de interesse in kleuren

Kleuren benoemen en kleuren matchen

Gedurende de dag zijn er genoeg situaties waarin je expliciet de kleuren kunt benoemen. Dit kost wel even wat tijd voor het in je systeem zit. Benoem bijvoorbeeld de kleur van kleding bij het aankleden, de spulletjes in huis of de auto’s bij je in de straat.

Naast deze ondertiteling in het dagelijkse leven, is er een heel scala aan activiteiten om aan te bieden via spel. Van peuters weten we dat ze van herhaling houden. Die herhaling – het matchen van kleuren- hoeft alleen niet oneindig in hetzelfde spel te zitten. Kleuren matchen kan ook aangeboden worden in andere soorten spel. En tijdens dat matchen, kunnen de kleuren benoemd worden. Eerst samen, dan op afstand en uiteindelijk doet je kind het helemaal zelf.

Kleuren matchen op de vloer

Magnetische tegels*+ regenboogpoppetjes

Grapat petals en mandala looseparts

Regenboogpittenzakjes en Flockmen.

Samenvatting

In deze blog deelde ik een aantal activiteiten die aansluiten bij de interesse in kleuren. Het zijn er zelfs meer dan zeven geworden. Dit kon je lezen of terugvinden op de foto's:

Veel plezier met matchen!