Invitation to… Nee! Ik doe er niet aan mee.

Gepubliceerd op 15 januari 2024 om 11:39
rekenen met een eierdoos en mandala looseparts voor kleuters en peuters

Annelie Jacobs is rekenauteur en groot liefhebber van alles wat te maken heeft met rekenen en wiskunde. Via haar Instagramaccount @rekensteuntje deelt ze allerlei tips en spelletjes voor ouders met kinderen van 0 t/m 8 jaar die helpen bij een sterke rekenstart op school.

In deze blog wil ze je uitnodigen om huishoudelijk rekenmateriaal te laten slingeren.

Invitation to… Nee! Ik doe er niet aan mee.

Ik moet iets kwijt over het zogenoemde ‘invitation to play’. Soms zie ik prachtige bouwsels met interieur-proof blokken voorbijkomen, heeft een ouder een heel parcours door de kamer gemaakt of een sensobak volledig in thema passend bij het seizoen. Daarbij vraag ik me dan regelmatig af wie dat nou het leukst vindt: het kind of de ouder?

 

Ik kan natuurlijk eerlijk zeggen dat ik daar best jaloers op ben en dat ik er gewoonweg niet de tijd voor heb om allerlei bouwsels voor m’n kinderen klaar te zetten, maar er is nóg iets aan de hand. Het hóeft ook helemaal niet uitgebreid en kan ook anders. Ik ontdekte dat steeds als ik speelgoed weg wilde doen omdat er niet mee gespeeld werd, de kinderen er júist mee willen spelen. Net als met míjn spullen als ik ze vergeten ben op te ruimen.

rekenkastje realiteit
realiteit sensobak
rommel op de vloer

Insta vs reality in huize Kleuterateljee

Ik pleit daarom in deze blog voor een totaal andere variant van invitation to play. Ik ben fan van iets dat je ‘leave it lying around’ of in het Nederlands ‘rondslingerspel’ zou kunnen noemen: je laat iets bewust rondslingeren en doordat je kind het tegenkomt gaat hij vanzelf ontdekken wat je ermee kan.

En wat nou zo leuk is: juist door zelf te ontdekken en te experimenteren leert je kind enorm veel. Of je kind doet na wat hij ooit eens bij jou zag: imitatie-spel. Bij het vak rekenen zijn er een aantal doelen zelfs heel geschikt voor. Daarom zou ik je willen aanraden om de volgende 3 dingen eens te laten rondslingeren:

  1. Een personenweegschaal
  Zet eens een personenweegschaal midden in de kamer! Verder hoef je vast niet veel te doen. Eventueel kun je zorgen dat er wat zware spullen in de buurt te vinden zijn, zodat die bij het wegen gebruikt kunnen worden. Het leukst trouwens met meerdere kinderen want die willen vaak kijken hoeveel ze samen wegen door sámen op de weegschaal te gaan staan.

  2. Een keukenweegschaal
  Zelf heb ik een echte keukenweegschaal in het keukentje van mijn kinderen gezet, zodat ze kunnen wegen wanneer ze willen, maar het is nog leuker als ik ‘m op de grond zet en er wat blokken naast laat slingeren of er zelfs al één blok bovenop leg. Je kind zal ontdekken dat de wijzer opschuift als hij er meer blokken bijlegt!

  3. Een meetlint
  Wat doet jouw kind met een meetlint? Een mooi meetlint bij de naaispullen levert ook vanzelf spel op. En heb je geen naaigerei? Bij elke bouwmarkt kun je een gratis meetlint meenemen. Wat heb ik daar goede herinneringen aan van vroeger, ik denk dat ik elke keer als ik bij de Gamma kwam een meetlint meenam. Maakt misschien dat ik daar nog steeds graag winkel. Geen idee meer wat ik er precies mee deed, maar ik heb ongetwijfeld vanalles opgemeten. Een rolmaat laten slingeren is ook leuk. Daar kun je langere stukken mee opmeten dan met een meetlint. Al ligt de focus dan wellicht vooral op het feit dat die vanzelf inschuift als je op het knopje drukt.

  En er zijn ongetwijfeld meer dingen waar je kind van leert als het in de kamer ligt. Denk maar aan een zandloper, een lege eierdoos, een spiegel of een bakje dobbelstenen.

  Waar speelt jouw kind graag mee als je het laat rondslingeren?

  In deze blog vind je partnerlinkjes naar Bol.