Van bloem tot vogel:10 vrolijke lenteknutsels voor peuters en kleuters

Van bloem tot vogel:10 vrolijke lenteknutsels voor peuters en kleuters

Op deze pagina vind je inspiratie voor jonge kinderen om te knutselen met karton, verf en collagemateriaal. Van eenvoudige projecten voor jonge peuters tot uitdagende ideeën voor kleuters. Beleef de lente op een creatieve manier!

Flexibel zijn bij het aanbieden van knutselactiviteiten

Creatief bezig zijn kan een gevoel van voldoening opleveren. Voor sommige kinderen is  het namaken van een voorbeeld een prettige manier van creëren. Een voorbedachte knutsel is voor deze kinderen een fijn startpunt om nieuwe technieken en materialen uit te proberen.

Voor andere kinderen kan een voorbedachte knutsel juist beperkend aanvoelen. Deze kinderen hebben meer behoefte aan ruimte om te experimenteren en vrijheid om hun eigen ideeën uit te voeren.

Creativiteit is een persoonlijk proces en de behoeften kunnen hierin verschillen.  Bied je een voorbedachte knutsel aan, probeer dan binnen die knutsel te variëren in materiaal of laat variaties van het voorbeeld zien.

1. Gans - geïnspireerd op het werk van Dawn Machell

Dawn Machell is een Britse illustrator van onder andere kinderboeken. Haar werk is eenvoudig na te maken met papier. Geef jouw kleuter de keuze uit maximaal vier illustraties van Dawn en bekijk haar werk goed. Uit welke vormen is het werk opgebouwd? Welke kleuren heb je nodig? Zijn er kleuren die je wilt aanpassen naar je eigen wens? Leg het voorbeeld opzij en laat je kleuter nu zijn/haar eigen Machell maken! 

2. Hart vol bloemen

Knutselen met wol geeft een andere ervaring dan knutselen met papier of karton. Wol voelt zachter aan en vraagt om andere skills dan knutselen met papier. Op de foto zie je drie bloemen waarvan het hart gemaakt is met wol. De wollen cirkels zijn met witte lijm van de Action bevestigd op karton. Met een witte verfstift van Posca zijn de bloemen getekend. Het schilderijlijstje kocht ik bij de Wibra en is beschilderd met Creall Fluor verf.

3. Bonte Robin - mixed media

Voordat dit stuk karton een vogel werd, was het lekker experimenteermateriaal voor de peuter van twee. Op de ene dag schilderde ze het stuk karton in meerdere tinten paars. Later kwamen er Woody's bij. Tijdens het knipproces ontstond er een roodborstje. Door het beestje een paar veren en oogjes te geven, kreeg het nog meer vorm. Met collagemateriaal is de vogel versierd. 

4. Spetterende schaapjes 

Pastelverf maak je door veel wit toe te voegen aan je basiskleuren. Of je scoort pastelverf van Creall. De fluorspetters op deze schaapjes zijn gemaakt door een beetje verf te mengen met water (1 deel verf, 2 delen water). Even tikken op het penseel en je hebt spetters! Na het drogen kunnen de cirkels geknipt en op een restje karton geplakt. Voor jonge kleuters is deze knutsel een knipoefening. De schapenkopjes tekende ik met een zwarte Sharpie. Deze permanentmarker heeft een fijne punt en is daarom fijn tekenmateriaal. Met een witte gellyroll van Sakura kan je eventueel nog oogjes tekenen.

5. Vogeltje rijgen

Een vogeltje van kraftpapier dat vraagt om versierd te worden met collagemateriaal of pastelkleurige verfstiften. Het vogeltje kan voor het raam gehangen worden met een hangertje van kralen dat jouw kleuter zelf rijgt. 

6. Van krassen tot vlinder 

Deze knutsel is ideaal voor de jongste peuters. De basis is kraswerk op A3-papier met wasco van Crayola. Na het krassen komt de vloeibare waterverf tevoorschijn. Dit is gemaakt door van tevoren een Woody in een potje water te zetten. Na een uurtje kan je dit water gebruiken als vloeibare waterverf. 

Als het werk gedroogd is, kan je het nog eens aanbieden met stickers. Het werk op de foto is pas in de laatste stap in vlindervorm geknipt.

7. Bloemen in pastel

Knip uit stevig A3-papier een bloemvorm. Versier met pastelverf, pastel Woody's of pastel verfstiften. Als de verf opgedroogd is, kan je deze bloemen versieren met collagemateriaal.

8. Bloemen knutselen (voor de bloemenwinkel)

Dit kan zo bont als je maar wilt. Knip een aantal bloemvormen uit gekleurd papier.  Eventueel versier je de bloemen met tekenspullen en/of collagemateriaal. Gebruik rietjes, dunne takken of halve ballonstokjes als bloemenstelen. Na het knutseluurtje zijn de bloemen hartstikke leuk speelgoed voor Pretend Play!

9. Een pastelkleurige slinger

Een activiteit die je kunt opdelen in twee of misschien wel drie delen. In stap één beschilder je stevig papier (minstens 200g) in pastelkleuren. Voor jonge peuters is dit schilderen al een lekkere knutselactiviteit op zich.

Na het drogen bied je het papier aan in combinatie met een pons van 5cm. Dit ponswerk vraagt wel wat kracht en is meer geschikt voor oudere peuters en kleuters. Met een revolvertang maak jij dan de gaatjes of je biedt de cirkels aan in combinatie met een prikpen en prikmatje. Het rijgwerk kan bijvoorbeeld met een borduurnaald gedaan worden. Tadaa! een leuke slinger voor bij de seizoenstafel!

10. Paasei weven 

Uit een restje karton knip je een ei-vorm en in de randen maak je inkepingen. Oudere peuters en kleuters kunnen het ei versieren met katoengaren door middel van een weeftechniek. Bied eventueel aan in combinatie met een paar kralen. Deze kunnen tijdens het weefproces toegevoegd worden aan de knutsel.

Nog meer knutselpret

De linkjes in deze blog zijn partnerlinkjes. Een aantal onderdelen uit deze knutsels zijn restanten van procesgerichte creaties. Lees meer over deze vorm van knutselen in de blog Tinkering: intrinsieke motivatie voor peuters en kleuters door procesgericht creëren.