Automatiseren met cijfertoppers en magneettegels: zo wordt rekenen in groep 3 een stukje makkelijker én leuker!

Spelend rekenen met cijfertoppers

Met dit aanbod stimuleer je de rekenvaardigheden van jouw kleuter op een speelse manier. Door spelletjes te spelen, krijgen kinderen de kans om de cijfers automatiseren. Ze hoeven dan niet steeds na te denken over de betekenis van een getal, maar weten direct wat het cijfer betekent. Ook de dobbelsteenstructuur is een belangrijk rekenweetje voor kleuters om te automatiseren. Zo wordt rekenen in groep 3 een stukje makkelijker én leuker!

In deze blog deel ik een aantal activiteiten die je kunt aanbieden met cijfertoppers en magneettegels.

vloerspel cijfertoppers en magneettegels

1. Vloerspel met looseparts

Nodig: 20 looseparts pp, pionnen, dobbelsteen, magneettegels en cijfertoppers.

Leg de magneettegels in een vierkant op de vloer. Op sommige magneettegels plak je een getal van 1 t/m 3. Aan die tegel vast maak je een tegel met een + of - teken. 

Alle spelers starten met 10 looseparts. Gedurende het spel kan je looseparts winnen of verliezen. Kom je op een getal met een plusteken, dan mag je zoveel looseparts erbij pakken. Bij een minteken lever je weer looseparts in. De speler die als eerst 20 of 0 looseparts heeft, wint!

2. Sjoelen

Op insta vroeg ik naar ideeën om te doen met cijfertoppers en dit idee werd meerdere keren genoemd. De magneettegels zijn glad genoeg om in te zetten voor het sjoelen en met de grote driehoeken heb je heel eenvoudig een paar bakken gebouwd. Met de cijfertoppers geef je dan het aantal punten aan.

Ik gebruikte de schijven van Grapat als sjoelstenen.

Sjoelen met magneettegels en cijfertoppers
rekenspelletje voor het automatiseren van cijfers

3. Dobbelrace: wie is het eerst aan de overkant?

Nodig: dobbelsteen, zes poppetjes op dieren en de cijfertoppers t/m 6.

Plaats de figuren op één van de cijfers. Gooi met de dobbelsteen. Wat wordt er gegooid? Het poppetje dat op dat getal staat, mag één plaats naar voren. Gooi net zo vaak tot één van de figuren aan het eind is. Heel leuk om ook te doen met hoofdpersonen uit een prentenboek.

4. Buurgetallen

Iets minder een spelletje, maar wel een vrolijke manier om de getalrij te automatiseren. Bouw rijtjes met huizen van magneettegels. Steeds drie huisjes naast elkaar. Plak in het middelste huisje een getal en vraag je kind om de buurgetallen op de huisjes te plakken.

Weten of de 2 vóór de 3 komt of er na, is een vaardigheid die nodig is om sommetjes te kunnen maken. 

Dit idee werd op Insta ingestuurd door Myrna.

buurgetallen oefenen cijfertoppers
spelend rekenen cijfers leren in rollenspel

5. Bloemenwinkeltje spelen

Rollenspel (of Pretend Play) is hartstikke rijk spel om rekenen betekenisvol tot uiting te laten komen. Maak bijvoorbeeld bakjes van de magneettegels en zet op de buitenkant hoeveel bloemen er nog op voorraad zijn. Of laat de cijfertoppers bepalen hoeveel de bloemen kosten. 

 

Vrij spel

De bovenstaande activiteiten zijn wat meer gestuurd of voorgeprogrammeerd door de opvoeder. Wat zeker niet mag ontbreken in dit rijtje, is het vrije spel van jouw kind. Door de magneettegels en cijfertoppers binnen bereik van jouw kind te plaatsen, geef je hem of haar de kans om zelf een spel te bedenken. Dit draagt bij aan creatief denken en het is een middel om vanuit intrinsieke motivatie de getalbeelden te automatiseren. 

spelen met cijfers
spelend rekenen met magneettegels en cijfertoppers

Alle activiteiten in deze blog zijn gemaakt met

de set van 60 tegels van Coblo

automatiseren met magneettegels en cijfertoppers neettegels

In de set met cijfertoppers zitten 60 tegels die

op de magneettegels passen