blogs over opvoeden jonge kinderen hoogbegaafd en bewust ervaren

Opvoeding - Gastblogs

De eerste zeven levensjaren wordt de basis gelegd voor een emotionele, cognitieve en sociale ontwikkeling. Of het nu gaat om het bewust beleven van de seizoenen, het begeleiden van hoogbegaafde kinderen, of het erkennen en ondersteunen van hun emoties, elk aspect van opvoeding is van cruciaal belang. 

Annelien is onze heldin met bergen ervaring als kleuterleerkracht. Ze werkt nu met kinderen die een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Ze is niet alleen een expert op het gebied van hoogbegaafdheid, maar ze duikt ook in de wereld van hooggevoelige en strong-willed kinderen. Voor Kleuterateljee schreef ze diverse gastblogs.

Help, mijn kind heeft (g)een ontwikkelingsvoorsprong?

Vermoed jij of iemand in je omgeving dat jouw kind een ‘ontwikkelingsvoorsprong’ heeft? Dan denk je misschien “Help! Moet ik nu dingen anders doen, iets aanschaffen, iets voorkomen??” Mijn belangrijkste tip is heel ‘simpel’: volg ‘gewoon’ de eigen ontwikkeling van het kind!

Lees meer »

Niet huilen, het doet geen pijn!

Stel je voor je komt thuis na een rotdag op je werk. Wij zou er mee geholpen zijn als het thuisfront zegt: “Stel je niet zo aan, wees blij dat je werkt hebt.” of “Iedereen heeft wel eens een rotdag, dus zeur niet!” Of dat men met een oplossing komt: “Dien gewoon je ontslag in”, “Ik zei toch al dat dit werk niet bij je past” of “Hier, drink 2 flessen wijn, dan gaat je rotgevoel wel weg.” Volgens mij zijn we het er wel over eens dat niemand dit fijn vindt of er mee geholpen is!

Lees meer »

Alweer die herfsttafel?!

Als voormalig kleuterleerkracht heb ik natuurlijk al veel jaren ‘herfsttafels’ gemaakt. Dus die was ik wel een beetje zat en het kwam niet echt in mijn hoofd op om er thuis weer een te gaan maken met mijn peuter. Bovendien zijn die herfst- of andere thematafels in kleuterklassen vaak meer ‘kijktafels’. In de praktijk kijken kinderen er dan één keer naar en hebben het dan wel gezien.

Lees meer »