Creatief aan de slag met cijfers: zo leren kleuters op een leuke manier getallen herkennen

creatieve de cijfers en getallen leren

Creatief aan de slag met cijfers

Niet alle kinderen hebben interesse in cijfers en getallen. Toch helpt het als kleuters deze al herkennen voordat ze naar groep 3 gaan. Bekijk deze tien creatieve activiteiten om aan te bieden aan kleuters, zodat ze soepel en ongedwongen in aanraking komen met de cijfersymbolen. 

Extra hersenactiviteit met voelcijfers

Veel activiteiten uit deze blog kunnen met een cijfervorm op papier en voor sommige activiteiten heb je voelcijfers nodig. Het inzetten van voelcijfers helpt om de cijfers nog beter te leren herkennen. Voelen met je handen dat een cijfer een bocht heeft of recht naar beneden gaat, zorgt namelijk voor meer hersenactiviteit dan alleen kijken naar een cijfer. Het tastzintuig wordt dan betrokken bij het zicht en dat betekent: extra verbindingen om aan te leggen!

creatieve activiteit cijfers leren

Cijfers stickeren

motorische activiteit cijfers leren

Klei de vorm van het cijfer

creatief cijfers verwerken

Stempel met een bingostift

Varieer in creatieve activiteiten rondom cijfers

De 10 creatieve activiteiten die je in deze blog vindt, zijn allemaal gekoppeld aan één cijfer. Zo laat ik cijfer 1 zien in combinatie met stickers, maar je kunt dit getal natuurlijk ook verwerken in de andere activiteiten die je vindt op deze pagina. Hartstikke leuk rondom de verjaardag van je kind: een aftelkalender met creatieve activiteiten. Voor iedere dag bied je dan bijvoorbeeld het getal van zijn/haar nieuwe leeftijd aan, in combinatie met één van deze activiteiten uit de blog. 

cijfers leren op een creatieve manier

Kleur de ruimte om het cijfer heen

creatieve activiteit cijfers leren met looseparts

Combineer met chips en magneetstaaf

voelcijfer afdrukken in kinetic sand creatieve verwerking cijfers leren

Cijfers aanbieden in combinatie met kinetic sand

Eén cijfer per keer aanbieden of de hele reeks?

Als het je doel is dat jouw kind een getal leert herkennen, is het aan te raden om alleen dat specifieke cijfer aan te bieden. Combineer het cijfer op andere momenten ook met telmateriaal of help je kind het aantal op zijn/haar vingers te uiten. Zo geef je het cijfersymbool betekenis. Jouw jonge kleuter krijgt dan de kans om de link tussen het symbool en het aantal te leggen.

Afhankelijk van waar jouw kind staat in zijn/haar ontwikkeling rondom cijfers, kan je er voor kiezen om alle cijfers in één keer aan te bieden of een selectie maken van een aantal cijfers. 

Kinderen die alle cijfersymbolen kennen, zijn klaar om een stapje verder te gaan. Ze kunnen bijvoorbeeld experimenteren met het maken van getallen die uit 2 cijfers bestaan, zoals de 12 en 20 enz. Maar het aanbieden van alle cijfers nodigt ook uit om de hele telrij op volgorde te leggen.

cijfers leren met sensorisch spel

Het voelcijfer opvullen met sensorische parels of orbeez

cijfers leren door te stempelen

Cijfers stempelen met verf

voelcijfers creatief inzetten

Lijm laten drogen en combineren met waterverf

Nog meer doen met voelcijfers

Ze heten niet voor niets voelcijfers, toch? Maak er eens een raadspelletje van! Stop een cijfer in een washand of onder een theedoek en laat je kind raden welk cijfer het is. Verder kan je voelcijfers ook afdrukken in klei. Dat is net weer even anders dan de activiteit die ik laat zien bij cijfer 2. Er bestaan ook voelcijfers die hartstikke leuk zijn om te combineren met een lichtbak.

Onderaan deze pagina vind je een paar shoptips.

cijfer collage

Maak een collage van een cijfer

cijfer afruk in klei

Bied voelcijfers op een andere manier aan met klei

cijfer creatief verwerken

Het resultaat van de 9. Maar dan op de kop. Oepsie..