Thema Dierentuin - Boekentips voor peuters en kleuters

thema dierentuin boeken peuter en kleuter

Thema Dierentuin - Boekentips

Een bezoekje aan de dierentuin op de planning? Of juist kort geleden met je peuter of kleuter bij de olifanten geweest? Maak het avontuur nóg levendiger met een paar prachtige prentenboeken. Leg boeken over leeuwen, giraffen en de dierentuin binnen bereik, zodat jouw kind ze zelf kan bekijken. Lees ze voor, opnieuw en opnieuw!

In deze blog deel ik een aantal boeken die wij in huis hebben rondom dit thema. Het aanbod is divers, van rijmpjes tot zoekboeken en van verhalen tot muziek.

Daar zit muziek in! Dierentuinboeken voor de allerjongsten

Wist je dat boeken op rijm een goede voorbereiding op het lezen zijn? Rijmende verhalen helpen bij het ontwikkelen van een gevoel voor ritme. Voor de allerjongsten: boeken met ritme en muziek!

 

Dierencarnaval - muziekboekje

Een muziekboekje met een aantal fragmenten uit het Dierencarnaval van Saint Saëns. Met vrolijke en kleurrijke illustraties van de betreffende dieren. Een fijn boekje om aan het begin van de dag in bed te bekijken en te beluisteren.

 

Bobbi naar de dierentuin

Onze peuter van begin twee jaar vindt het heerlijk als we Bobbi voorlezen. En ze bekijkt de boekjes ook graag zelf. Veel avonturen van Bobbi lijken op de ervaringen van jonge kinderen. Het is alsof ze zelf in het boek zijn gekropen, zo herkenbaar zijn de verhalen voor peuters!

Hé, wat doen die olifanten?
Bobbi roept: ‘Ze gaan in bad.’
Kijk, die slurf spuit heel veel water.
Pas op, Bobbi, je wordt nat!

 

Nijntje in de dierentuin

Een klassieker, hè? Wij kunnen het verhaal bijna dromen! 

Ze liepen door een lange laan

waar papegaaien zaten

Die riepen, ha die Nijn!

Want papegaaien.....

Dieren in de dierentuin - boeken voor peuters én kleuters

Ssst de tijger slaapt! was een aantal jaar geleden het prentenboek van het jaar. Het verhaal lijkt spannend te beginnen, maar eindigt in een vrolijke verrassing. Onze peuter haalde van alles uit de kast om het verhaal nog meer tot leven te laten komen. 

Beloofd is Beloofd, kleine Panda's! komt uit een serie prentenboeken met wijze levenslessen. Het thema van dit boek is: je houden aan je beloften. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Een prachtig prentenboek en een verhaal op rijm. 

Uit dezelfde serie: De Leeuw in de Muis. Over bang zijn voor groot, maar dat groot ook bang kan zijn voor klein. Over je plek innemen en niet over je heen laten lopen. Ook weer met prachtige illustraties!

Dierenboeken met feitjes en nieuwe kennis 

In 'Dit dier hier' lees je een rijmpje en raad jouw peuter of kleuter over welk dier het rijmpje gaat. Het boek gaat over meer dan alleen dierentuindieren. Klik op de foto om een inkijkje te zien op Bol. 

Junior Atlas - Dieren

Een kleuter die graag kennis en feitjes opzuigt, kan niet zonder een dierenatlas. In dit boek staan allerlei weetjes over dieren. Daarnaast doen jonge kinderen ervaring op met de encyclopedie en de continenten. Aardrijkskunde en Biologie in één!

Het zinderende Zeeboek: wist je dat er zooooveel dieren leven onder water? In dit boek staat ook waar ze leven. Met prachtige illustraties!

Uitgelicht: Het Beestenboek

Een prachtig, groot boek met allerlei dieren die te vinden zijn in het wild en/of in de dierentuin. Op verschillende manieren gecategoriseerd: van dieren met veren, tot dieren in zoet water. Een boek om neer te leggen op de vloer en op je gemak te bekijken. Doe een zoekspel: vind jij... het vogelbekdier?

Achterin het boek staan leuke feitjes over de dieren. Met paginanummer, zodat je jouw favoriete dier makkelijk terug kan vinden.

Tot slot

In de blog vind je allerlei boekentips rondom het thema Dierentuin. Als je op de plaatjes of op de tekst onder de foto's klikt, kom je bij de winkel van Bol. Sommige boeken zijn daar ook van de binnenkant te bekijken.