Toyrotation met een thema: naar de dierentuin!

cubes bouwen dierentuin toyrotation blig

Toyrotation met een thema: naar de Dierentuin!

In deze blog deel ik inspiratie om een Toyrotation te baseren op een thema. Ik laat je zien welke soorten spel en materialen je kunt aanbieden binnen het thema dierentuin. De meeste materialen zijn voor alle peuters en kleuters geschikt. 

Onderaan de blog vind je een gratis download om jouw peuter of kleuter uit te dagen met Math Cubes. 

toyrotation dierentuin montessori kastje peuter
dieren toyrotation thema dierentuin
thematisch aanbod toyrotation peuter en kleuter

De basis: dieren, bouwmateriaal en boeken

Door gebruik te maken van open-einde-materialen, hoef je nauwelijks rekening te houden met leeftijdsverschillen. Zorg in ieder geval voor een paar dieren die je kunt bekijken in de dierentuin. Combineer dat met een set blokken of met Kapla, zodat er voor alle dieren een passend verblijf te bouwen is.

Een handjevol boeken over dieren is wat mij betreft onmisbaar voor inspiratie in het spel. In de blog 'Thema Dierentuin - Boekentips' deel ik een aantal boeken die geschikt zijn voor peuters en kleuters.

Rekenen - Thema Dierentuin

puzzel peuter dierentuin
peuter lotto dierentuin
peuter smartmax giraf

Puzzels zijn er voor alle leeftijden. Zelf heb ik een puzzel van Djeco tweedehands op de kop getikt en uit de doos twee setjes gepakt. Omdat de puzzel nog nieuw was voor onze peuter, koos ik ervoor om één setje alvast compleet neer te leggen. Tip: door de puzzel open aan te bieden, trekt het sneller de aandacht dan wanneer het in de doos blijft zitten. 

De Lotto van Djeco is in principe een gezelschapsspel, maar ik bood het aan als zelfstandig spel. Voor de allerjongsten is het dan een uitdaging om de dieren op de juiste ondergrond te leggen. Ik combineerde het met een permanencebox. Daardoor wordt het opruimen van de Lotto ook een spel!

Ook fijn zelfstandig spel: de dieren van Smartmax. Is jouw peuter deze fase voorbij, dan is de Safari-set van Magnatiles een mooie volgende stap. Het Safari-spel van Smartgames is weer een tikkeltje moeilijker en dan vooral voor oudere peuters en kleuters interessant.

Constructiemateriaal en Small World Play

Om de dierentuin binnen te komen, moet je eerst langs de kassa. Voor een lekker kopje koffie kun je terecht bij de kiosk. Wil je de pinguïns bekijken, dan doe je dat achter het glas.

Tijdens het slaapje van zijn zusje bouwden Oscar en ik een complete dierentuin. We gebruikten hiervoor de magnetische tegels van Coblo. In onze dierentuin ontbrak niets; zelfs aan een speeltuin werd gedacht! De hele vloer werd benut en we mengden Duplo, Playmobil en houten figuren met elkaar.

Kassa dierentuin spel toyrotation
in de rij bij de kiosk inclusief spel
toyrotation dierentuin pinguïns bekijken

Math Link Cubes 

Ook zulk fijn open-einde-materiaal: Math Cubes. Deze zijn op verschillende niveaus aan te bieden:

  • Twee jaar: leg het juiste blokje op de ondergrond
  • Drie jaar: nabouwen giraf en Zebra
  • Vier jaar: nabouwen Schildpad
  • Vijf jaar: nabouwen vlinder
  • Zes jaar: Zelf een dier bedenken

Onderaan de blog vind je een download met de giraf, zebra, schildpad en vlinder. Deze is ook te combineren met vierkantjes van papier of kleurmateriaal.

math cubes toyrotation busy box
zebra math cubes
schildpad math cubes
pinguïn math link cubes

Tot slot

In deze blog deelde ik inspiratie om je Toyrotation te baseren op het thema Dierentuin. De basis is een setje dieren, bouwmateriaal en een stapel boeken. Combineer dit met zelfstandig spel, zoals een puzzel en rekenblokjes en je aanbod is compleet!