Een toolbox vol creatieve ervaringen: 7 items die peuters uitnodigen tot creëren

peuters uitnodigen tot creëren met de toolbox vol knutselspullen

Een toolbox vol creatieve ervaringen: 7 items die peuters uitnodigen tot creëren

Deze creatieve items bieden jonge kinderen de kans om zelf te ontdekken. Als volwassenen vanaf het begin inzetten op procesgericht creëren, kunnen kinderen na een tijdje zonder hulp met de toolbox aan de slag. Bij procesgericht creëren ligt de focus niet op het eindresultaat, maar op nieuwe inzichten. Ervaren dat papier scheurt als je veel waterverf op dezelfde plek smeert, beklijft beter in het geheugen, dan wanneer een volwassene dit proces afremt met zinnen als: “Pas op, straks is je werkje stuk!” Daarnaast kan die ervaring een bijdrage leveren aan zelfbewustzijn. Want misschien vindt jouw peuter het juist leuk dat het werkje scheurt. Dat veranderen van vorm is eigenlijk ook magisch, toch?

Peuters uitnodigen tot creëren met de juiste knutselspullen

Stickers

Tijden het proces van creëren kunnen kinderen gebeurtenissen verwerken. Neutrale stickers zonder onderwerp of thema  kunnen net als looseparts vanalles voorstellen. Misschien zijn de stippencirkels vandaag wel het eten voor de dieren op de boerderij en een week later bloemen voor oma, omdat ze ziek is.

Kleurmateriaal

Stevige potloden nodigen net als wasco uit tot om lekker te krassen. Daarnaast is kleurmateriaal ook een manier om de kleuren te leren kennen. De Woody's van Stabilo zijn veelzijdig. Op een zwarte ondergrond en karton zijn ze nog steeds goed zichtbaar en je kunt er zelfs mee op ramen en gladde tafels tekenen. Verderop vertel ik hoe je van Woody's ook vloeibare waterverf kunt maken.

Verfsticks

Met verf kunnen kinderen zo lekker smeren. Met een klein beetje inspanning heb je snel iets op papier en tijdens dat proces verandert het resultaat continu. Een ervaring met veel beweging dus! Helaas komt een verfproject niet altijd even lekker uit. Of het tijdstip op de dag is niet handig, of onze persoonlijke toestand laat het even niet toe. Met verfsticks kunnen kinderen toch lekker smeren en is het opruimwerk overzichtelijk. Verfsticks drogen snel en kunnen ook goed op karton en zwarte ondergrond

Verpakkingsmaterialen

Restjes karton zijn ideaal als ondergrond om creatieve processen toe te laten. Verpakkingen zijn kosteloos uit de papierbak te redden en kunnen tegen een stootje. Dat is wel handig met de grote exploratiedrang van peuters. Een musthave!

Washitape

Tape is op meerdere manieren in te zetten in het spel van peuters. En voordat wij er plannen mee maken, kunnen jonge kinderen zelf al de eigenschappen van tape ervaren. Gewoon puur door tape aan te bieden zonder opdracht!

Krassen met wasco

Lekker kleurmateriaal met andere eigenschappen dan verf en potloden. Door verschillende kleurmaterialen aan te bieden, kunnen kinderen ontdekken dat materialen verschillende kenmerken hebben en voor andere effecten zorgen.

Een schaar

Een veilige peuterschaar geeft jonge kinderen de kans om te leren knippen. Door restanten papier aan te bieden, kunnen peuters oefenen met het knippen, zonder dat ze al iets moeten maken.

wasco peuter creatief
vloeibare waterverf zelf maken
peuters leren knippen
ervaringen opdoen peuter toolbox

Nog meer mogelijkheden met deze materialen uit de toolbox voor peuters

De toolbox is bedoeld om peuters zelf te laten kiezen met welke materialen ze aan de slag willen gaan. Je kunt jouw peuter ook uitnodigen tot creëren door slechts twee materialen klaar te leggen en de toolbox buiten zicht te zetten. Zeker in het begin kan het fijn zijn om een overload aan keuzes te voorkomen en meer focus aan te wakkeren. Probeer dit eens:

  • Combineer wasco met Woody's. Je kunt vloeibare waterverf maken door een Woody een uurtje in een potje water te zetten. Bied dit dan aan met een penseel en een stevige ondergrond. 
  • Bied een schaar aan met een stuk papier. Wissel af in vormen, bijvoorbeeld een cirkelvormig papier of een strook. Lekker knippen om het knippen!
  • Plak tape op een stuk papier en biedt het aan als ondergrond in combinatie met (vloeibare)waterverf. Na het verfproces haal je de tape weer van het papier. Verrassing!

Regels in het creatieve proces, onze persoonlijke ervaringen

"Zo hoort het niet!"

Bij het aanbieden van de toolbox bedacht onze peuter dat het heel grappig is om de dop van de verfstick op de Woody te doen. Een opmerking zoals "Daar hoort de dop niet" is voor sommige opvoeders snel gemaakt. Maar dit is precies een voorbeeld van een moment van ervaren en nieuwe inzichten opdoen. Het helpt om op die manier naar het spel van je peuter te kijken. Bij ons zijn er wel zeker regels in het gebruik van de materialen. Respect voor de omgeving en veiligheid zijn voor mij de belangrijkste regels om het spel van mijn peuter te onderbreken.

Vermaak buiten de deur

Handig voor in de tas: stop in een etui een mini tekenschriftje, wascokrijtjes en een paar stickers. Zo heeft jouw peuter altijd een kans om te creëren.

Kleurplaten een no-go of een ander doel?

Soms is een bepaald onderwerp een hot-item. Bijvoorbeeld taart rond een verjaardag of Vos, de nieuwe knuffel van onze peuter. Dan wil ik wel eens zelf een sjabloon tekenen, als basis voor het kleur- en kraswerk van mijn peuter. Ik zoek dan op internet een doodle in het onderwerp en teken het na op A3-papier. Deze vorm van creëren is een van de vele middelen om de woordenschat van je peuter uit te breiden. En eerlijk gezegd vind ik dat ook wel net iets leuker staan op de kast. 

Bol AlgemeenBol Algemeen