Zo help je jouw peuter of kleuter met klokkijken!

Gepubliceerd op 8 april 2024 om 09:48
thuis leren klokkijken

Zo help je jouw peuter of kleuter met klokkijken!

Door gebruik van de digitale klok kunnen kinderen minder goed klokkijken op een klok met wijzers. In de blog 'Zo help je jouw peuter of kleuter met klokkijken!' geeft Annelie Jacobs van Rekensteuntje praktische tips. Spelenderwijs en passend bij het jonge kind en ter voorbereiding op groep 3.

Annelie Jacobs is rekenauteur en groot liefhebber van alles wat te maken heeft met rekenen en wiskunde. Via haar Instagramaccount @rekensteuntje deelt ze allerlei tips en spelletjes voor ouders met kinderen van 0 t/m 8 jaar die helpen bij een sterke rekenstart op school.

In deze blog schrijft ze over wat jij kunt doen om het leren klokkijken makkelijker te maken.

Zo help je jouw peuter of kleuter met klokkijken!

Het is best wel schrikken: kinderen kunnen steeds minder goed klokkijken op een klok met wijzers. Een tijdje geleden hoorde ik over een school in Engeland die hun klok met wijzers uit het examenlokaal hebben vervangen door een digitale klok. Leerlingen met toets-stress (“O nee, hoeveel tijd heb ik nog?!”) konden op een digitale klok namelijk beter zien hoe laat het was en hoeveel tijd ze nog hadden.

Misschien merk jij zelf ook wel dat je steeds vaker een digitale klok gebruikt in plaats van een klok met wijzers. Bijvoorbeeld doordat je vooral op je telefoon of smartwatch kijkt als je wilt weten hoe laat het is. In deze blog geef ik je een aantal tips waarmee je je kind helpt om dat klokkijken wél goed onder de knie te krijgen!

Tip 1: Hang een klok met wijzers op

Hang in je huis, het liefst op ooghoogte, een klok met wijzers op. Dit klinkt misschien als een open deur, maar kijk eens om je heen. Kun jij vanaf waar je nu bent een klok zien? Ik heb al een hoop vrienden gesproken die aangaven dat er in hun woonkamer geen klok met wijzers te vinden is. En als je geen klok hebt, dan is het lastig oefenen.

Wil je een klok kopen let dan op deze 3 dingen:

  1. Op de klok staan de getallen 1 tot en met 12
  2. Het verschil tussen de grote en kleine wijzer is heel duidelijk
  3. De klok heeft kleine minutenstreepjes aan de rand

* bonustip: er zijn tegenwoordig ook klokken die niet tikken. Mocht dat een reden zijn dat je nu geen klok hebt hangen… zoek dan even op ‘stille wandklok’

Tip 2: Laat zien dat je de klok gebruikt

Dit klinkt misschien wat vaag. Maar met peuters kun je al aan de slag met het “ontdekken van de functie van een klok”. Oftewel: er hangt een klok in huis, de wijzers ervan bewegen en daaraan kun je zien dat het later wordt en ook hoe laat het is. Als jij dan zegt: “ik kijk even hoe laat het is” ben je dus al lekker bezig. Je krijgt bonuspunten als je dingen zegt als: “Kijk, de grote wijzer staat op de 3, het is tijd om te gaan!”

Tip 3: Zorg voor klokken in het spel van je kind

Kijk waar je klokken kunt verwerken in het spel van je kind. Kijk bijvoorbeeld of je een Duplo-klokje kunt vinden voor de Duplofamilie of een houten klokje voor het poppenhuis. Teken een klok op een sticker en plak die op de blokken of de magnetische tegels waar je kind graag mee bouwt. Stop een horloge in de verkleedkist (werkend of niet maakt niet uit). Knutsel samen een klok van een papieren bordje, die je vervolgens in de buurt van het speelkeukentje kan ophangen. Of teken buiten eens een grote klok met stoepkrijt op de grond. En misschien heb je zelf nog wel meer ideeën!

Tip 4: Weg met de timetimer

Gebruik een klok met wijzers om aan te geven hoeveel tijd je kind nog ergens voor heeft. Misschien gebruik je nu een timetimer, kookwekker, zandloper of nog iets anders om tijd aan te geven. Of je gebruikt zinnen als ‘als het filmpje afgelopen is, gaan we eten’. Op zich niks mis mee, dat draagt bij aan tijdsbeleving, maar als je het klokkijken wilt stimuleren, dan kun je dus ook gewoonweg je klok gebruiken! Je gebruikt dan zinnen als: “De grote wijzer staat nu op de 4. Hij draait straks die kant op, naar de 5 en dan naar de 6. Als de grote wijzer op de 6 staat, gaan we eten.”

Tip 5: Benoem de tijden met hele uren

Merk je dat je kind doorheeft welke kant de wijzers op draaien én al wat getallen tot 12 kent of wellicht zelfs allemaal, dan kun je thuis de hele uren op een klok gaan gebruiken! Hele uren zijn de ronde tijden zoals ‘4 uur’ en ’11 uur’. Je leert dit gewoon weg aan door te zeggen: “De grote wijzer staat bovenaan, die wijst naar de 12. De kleine wijzer wijst naar de 4. Het is dus 4 uur’. Eerst kijk je naar de grote wijzer, dan naar de kleine wijzer. Op de meeste scholen worden tijden met hele uren bij de kleuters aangeboden en in groep 3 herhaald. Het geeft je kind een fijne start in groep 3 als het lukt om de hele uren goed af te lezen!

Bonus: Stel nou dat…

Tot slot een leuke denkvraag voor als je kleuter wat uitdaging kan gebruiken of als je een creatieve denker in huis hebt: “Stel dat we de grote wijzer van de klok afhalen en alleen maar de kleine wijzer overhouden. Kun je dan toch weten hoe laat het is?”

Veel plezier met klokkijken!