Feest voor Peuters: Ontdek 50+ te gekke cadeautips onder €15 voor tweejarigen!"

Het is bijna feest in huis! Want onze peuter wordt deze maand twee. Welke boeken en welk speelgoed voor een peuter van 2 jaar is bij jullie een hit? Ik vroeg naar inspiratie voor de verjaardag van onze tweejarige. Er kwamen zoveel ideeën binnen, dat ik ze wel moest bundelen in een blog. 

 

Wat onze peuter van ons krijgt

Laat ik vooropstellen dat we veel speelgoed hebben. December is net achter de rug en met een oudere broer in huis en een moeder met een grote liefde voor speelgoed, komt onze peuter echt niks tekort. We hebben zelfs overwogen om een loopfietsje opnieuw in te pakken, puur voor de handeling 'cadeautje uitpakken'. Sterker nog: ze zou het niet eens merken als we niks zouden geven.

Maar zo werkt dat niet. Niet voor mij. Het zou niet 'af' voelen als we alleen een liedje zingen en taart eten. En daarnaast is mijn wensenlijstje met speelgoed oneindig en is een verjaardag een goede reden om weer iets toe te voegen aan onze collectie 'ontwikkelingsmateriaal.' 

 

Dit is wat ze van ons krijgt. Via de afbeeldingen kan je de producten online in een shop bekijken. Ik ben niet gesponsord en fungeer hier alleen als een soort doorgeefluik. 

 1. Kids concept balansweegschaal. Deze stond bovenaan mijn wensenlijstje, want dit is een absolute aanvulling bij Pretend Play. Denk aan groente en fruit afwegen in de groentewinkel, medicijnen afwegen in de apotheek of het ouderwets wegen van post in het postkantoor. Maar de balansweegschaal is ook een rijke aanvulling bij het rekenkastje. Begrippen als meer, minder, zwaar, zwaarder en lichter worden bewust ervaren met de balansweegschaal.
 2. Kralenplank. Zo'n houten kneuterige kralenplank uit de kleuterklas is natuurlijk helemaal de bom, maar die zijn moeilijk te krijgen en vreselijk duur. Ik wilde toch graag een kralenplank voor onze dame, omdat ik heb gezien dat haar interesse hierin ligt. Ze speelt bijvoorbeeld graag met de insteekmozaïek en vindt het heerlijk om de legopoppetjes van haar broer uit elkaar te trekken. Allebei activiteiten die vallen onder fijne motoriek en pincetgreep en daar valt de kralenplank ook onder.
 3. Little Dutch taart. Ik probeer er een traditie van te maken: haar grote broer mag ieder jaar een cadeau bedenken voor zijn zusje. Ik hoop hiermee een stukje betrokkenheid te stimuleren. Maar eigenlijk is dit ook een belangrijke gewoonte die ik wil meegeven, namelijk: nadenken over een persoonlijk cadeau voor wie je lief is. Oscar gaf een tijdje geleden al stellig aan dat hij graag iets wilde geven van Little Dutch. Online mocht hij alle ideeën in een winkelmandje stoppen en daarna bespraken we samen welk cadeau het uiteindelijk moest worden. We waren het er allebei over eens: de taart heeft ze nog niet en ze houdt van taart. 😄En ik zag hier natuurlijk weer Pretend Play in.

Boekentips voor peuters

Ik vroeg naar tips voor cadeaus onder de 15 euro. Want ook ooms, tantes en grootouders willen natuurlijk graag iets geven aan de jarige Jet.

Er kwamen hier en daar tips binnen die een stukje boven budget uitkomen, maar dat hindert niet. Want veel cadeautjes zijn ook tweedehands aan te schaffen. En een geweldig boek hoef je dan misschien niet altijd op het wensenlijstje te zetten, maar kan je ook gewoon lekker reserveren bij de bibliotheek. 

Kim had nog als tip om te kijken op de website van De Boekentas.nl. Ze voegde eraan toe dat deze boeken licht beschadigd zijn en dat je dat vaak nauwelijks ziet. 

Boeken voor een tweejarige:

 • Maar eerst ving ik een monster
 • De Tijger slaapt
 • Welterusten allemaal – en andere boekjes van Christ Haughton
 • Pip & Posy boekjes (Klein plasje is onze favo, aldus Eva)
 • Papa, pak jij de maan voor mij?
 • Bastiaans dierenwinkeltje
 • Julian is een zeemeermin
 • Bobbi
 • Het bos van Coco
 • Gewoon zoals je bent
 • Ik ben niet moe, ik ga zeker niet naar bed – Charlie en Lola
 • Het wonder van de appel
 • De Gruffalo

Een paar boeken uit deze lijst hebben we, zoals 'ssst... De Tijger slaapt',  'De Gruffalo' en 'Fiep Kijkboek'. Via de afbeeldingen kan je de producten online bij mister Bol bekijken. 

Speelgoedtips voor tweejarige peuters

 • Jumbolino
 • Snijfruit
 • Snijgroente
 • Primo driehoekkrijtjes
 • Stokpaard
 • Houten taart (Little Dutch, Hema)
 • Kinderparaplu
 • Bal voor buiten
 • Nijntje dobbelsteenpuzzel
 • Kleuren met waterboekjes (Zeeman)
 • Takkie Dierendokter
 • Kleurentorentjes

Inspelen op interesses en gebruikmaken van gevoelige periodes

Hartstikke veel tips dus!

Het dokterskoffertje ligt nog even op zolder te wachten, tot we in de fase van doktertje spelen terechtkomen. Het Nijntje ballonnenspel  was hier ook een dikke hit toen de grote broer een stuk jonger was. We hebben het spel destijds doorverkocht, maar gaat zeker weer op het lijstje van de peuter. En als ze 'm niet krijgt voor haar tweede verjaardag, dan kan het maar zo zijn dat ik 'm over een paar maanden zelf aanschaf. 

Mijn kinderen krijgen dus niet alleen een cadeautje in december of als ze jarig zijn. Dat is met een reden.

De ontwikkeling van jonge kinderen gaat namelijk in zo'n rap tempo, dat het regelmatig vraagt om nieuw input in het spel. Wachten tot de volgende reden om een cadeautje te geven, vind ik een gemiste kans. Als een kind in een gevoelige periode zit waarin iets zijn of haar interesse heeft, dan kan het kind optimaal leren en ontwikkelen. 

Zo vertelde ik aan het begin van deze blog al dat Emma momenteel veel interesse heeft in insteekmozaïek en het ontleden van Lego-poppetjes. Met deze observatie durf ik wel met 99% zekerheid te zeggen dat de kralenplank een hit gaat zijn. De ontwikkeling van de fijne motoriek en de pincetgreep worden daarmee nog meer gestimuleerd. En van hieruit kunnen we ook een opstart gaan maken met het leren van de kleuren. 

De theorie over de gevoelige periode komt van Maria Montessori. Montessori benadrukte dat de gevoelige periodes tijdelijk zijn en de timing per kind anders kan zijn. Ieder kind leert dus in zijn eigen tempo en op zijn eigen moment. 

Niet alles hoeft met speelgoed

Kleuren leren, de pincetgreep stimuleren, je inleven in een rol. Allemaal leuke doelen, maar zijn we niet een beetje doorgeslagen?

Zonder de kralenplank had mijn peuter ook wel de kleuren geleerd en de pincetgreep verder ontwikkeld. Ik wil toch graag even de note maken dat kinderen echt niet altijd overladen hoeven te worden met speelgoed. Ook met een klein budget kan jouw kind een stevige start maken.

De kleuren leren kan namelijk ook met een doosje kleurpotloden (bij de Action voor minder dan €2,-).  Daarnaast staan er bij de bibliotheek genoeg boeken over kleuren. En welke kleuren zien jullie allemaal in huis? En als je buiten bent?

Het hoeft dus niet allemaal duur te zijn of geld te kosten. Mooi speelgoed is leuk, maar zeker niet noodzakelijk om optimaal te kunnen ontwikkelen. Veiligheid en rust zijn veel belangrijker.

Zelf ben ik hartstikke dol op speelgoed en geniet ik er van om deze fase van mijn leven optimaal te benutten. In de aankomende peuterjaren kan ik mijn hele -helpmijnkindontwikkelen- ei kwijt en daar neem ik het graag even goed van.

Ieder z'n hobby. 😄