Niet huilen, het doet geen pijn!

Gepubliceerd op 15 december 2023 om 13:16
niet huilen - erkenning voor gevoel

Annelien is onze heldin met bergen ervaring als kleuterleerkracht. Ze werkt nu met kinderen die een ontwikkelingsvoorsprong hebben. Ze is niet alleen een expert op het gebied van hoogbegaafdheid, maar ze duikt ook in de wereld van hooggevoelige en strong-willed kinderen. En alsof dat nog niet genoeg is, is ze ook een supermoeder! 

In deze blog vertelt ze over het geven van erkenning bij gevoelens die we liever uit de weggaan. 

Niet huilen, het doet geen pijn!

Stel je voor je komt thuis na een rotdag op je werk. Wij zou er mee geholpen zijn als het thuisfront zegt: “Stel je niet zo aan, wees blij dat je werkt hebt.” of “Iedereen heeft wel eens een rotdag, dus zeur niet!” Of dat men met een oplossing komt: “Dien gewoon je ontslag in”, “Ik zei toch al dat dit werk niet bij je past” of “Hier, drink 2 flessen wijn, dan gaat je rotgevoel wel weg.” Volgens mij zijn we het er wel over eens dat niemand dit fijn vindt of er mee geholpen is!

Liever heb je een reactie als “Wat vervelend”, “Wat naar”, “Is er iets wat ik voor je kan doen” of wil je gewoon een arm om je heen. Kortom: erkenning voor je rotgevoel over de dag.

 

Maar het gekke is dat we onze kinderen vaak wel zulke reacties geven. Omdat we vinden dat het probleem van het kind niet zo erg is, de reactie het kind wel erg overdreven is, dat we ons schamen tegenover de omgeving voor de reactie van het kind, omdat we zelf druk zijn of omdat er gedacht wordt dat je kinderen hier iets mee ‘leert’. Maar zouden kinderen het niet ook veel fijner vinden en nodig hebben om erkend te worden? Natuurlijk zullen de meeste ouders hun kinderen niet expres willen kwetsen, maar hebben ze het zelf zo geleerd en/of hebben ze geen idee hoe ze het anders aan kunnen pakken. Zo liep ik van de week op straat en zag een kindje struikelen, de moeder zei letterlijk: “Gewoon doorlopen en niet weer keihard gaan huilen, want het doet helemaal geen pijn!” Of onlangs in een speeltuin: kindje was gefrustreerd dat het lopen op een touw erg moeilijk was, reactie van de moeder was: “Nu ophouden met zo moeilijk doen, anders gaan we naar huis!”

Stel je voor dat het tegen jou gezegd werd? Zou je gesteund voelen? Zou het de band met degene die het zegt, versterken?

 

Ik volgde onlangs een opleiding (specialist hooggevoelig & strongwilled) en kwam er achter dat het zelfs nog verder gaat. Want ook door je kind verdriet en teleurstelling te willen besparen, kan je de erkenning vergeten. Als je bijvoorbeeld probeert zo snel mogelijk een oplossing te verzinnen waardoor een kind stopt met huilen, geef je daar eigenlijk aan dat het niet ok is om je verdrietig te voelen. Een kind kan daarmee onbewust de overtuiging krijgen: “Mijn moeder wil niet dat ik verdrietig ben, dus ik doe iets niet goed”, “Als ik eet, gaat verdriet over” of “Als ik verdriet voel, moet ik zo snel mogelijk afleiding zoeken, zodat ik het verdriet niet meer voel”.

Het enige wat eigenlijk nodig is, is erkenning (en zelf rustig blijven)!“ Zeg bijvoorbeeld: “Ik snap dat je teleurgesteld bent dat we geen patat eten vanavond, je hebt er zo’n zin in hè.” “Frustrerend hè, als iets niet meteen lukt”. Oplossingen zijn lang niet altijd nodig. Als de gevoelens van een kind erkend worden, zullen ze vanzelf weer zakken en zal het kind weer rustig worden. Probeer het maar eens!

En hoe geweldig is het als je kind zich op deze manier ‘gezien voelt’ en daardoor een positief zelfbeeld krijgt, i.p.v. steeds afkeurende opmerkingen te krijgen. En dat je kind op deze manier leert om met zijn emoties om te gaan. Iets wat zelfs veel volwassen niet kunnen omdat het ze niet geleerd is…

 

NB. Erkennen is natuurlijk niet hetzelfde als alles toestaan. Uiteraard moet een kind bijvoorbeeld leren om zijn boosheid op een ‘juiste’ manier te uiten. Dit leert een kind door als ouder het goede voorbeeld te geven en als de emoties bedaard zijn aan een kind te vertellen hoe het bijv. boosheid kan uiten zonder iemand te slaan.

Actief werken aan erkenning?

Ik zocht een aantal producten uit die een bijdrage kunnen leveren aan het erkennen van gevoelens van kinderen. Klik op onderstaande afbeeldingen om de producten bij diverse shops te bekijken.

Geen van deze producten zijn gesponsord. Keuzes zijn gemaakt op basis van eigen voorkeuren. Heb je een aanvulling op deze producten? Leuk als je die wilt delen in de reacties!

Emotieklets - Gezinnig

Slaapklets - Gezinnig

Lekker in je vel - spel

Kleurenmonster - spel

Schatgravers