
Pretend Play, oftewel rollenspel is een vorm van spelen waarbij kinderen in een rol van een personage stappen. Bijvoorbeeld in de rol van arts bij het spelen van doktertje.
Het nut van Pretend Play.
Met Pretend Play moeten kinderen zich verplaatsen in de rol van iemand anders. Dat stimuleert het empathisch denkvermogen. Daarnaast stimuleert Pretend Play de mondelinge taalvaardigheid en het samenwerken met andere kinderen. Er moeten immers afspraken gemaakt worden over wie welke rol heeft. Maar ook tijdens het spel blijft afstemmen op elkaar een terugkomend onderdeel.
Pretend Play kan verder verdiept worden met taal en rekenen door een gerichte activiteit toe te voegen. Denk aan het schrijven van een boodschappenlijstje bij het doen van boodschappen of het tellen van de voorraad bij het spelen van winkeltje.
Ik schreef vier blogs met in totaal 12 activiteiten die passen binnen het spelonderdeel Pretend Play.
Bij iedere activiteit deel ik suggesties om de taalvaardigheid en het rekenen op een speelse manier te stimuleren. Het is niet nodig om jonge kinderen te corrigeren als de taal- en rekenactiviteiten nog niet waarheidsgetrouw zijn. Daarmee kan je het plezier in het spel wegnemen. Bij Pretend Play gaat het om het doen alsof en is waarheidsgetrouw spelen van onderschikt belang. Plezier staat voorop!
In dit eerste deel komen doktertje spelen, klusjesman/vrouw en De Pakjeskamer aan de orde. Ik geef een paar speelgoedtips die passen in dit spel. Klik op de afbeelding om de items in de winkel van Juf Pollewop in Dordrecht te bekijken.
- Doktertje spelen
Kinderen doen alsof ze artsen en patiënten zijn.
Materialen: verkleedset dokter, dokterskoffertje, echte pleisters en eventueel potjes voor medicijnen.
Het spel bestaat uit het beter maken van patiënten. De patiënt omschrijft zijn klachten en de dokter gaat op zoek naar de oorzaak. Materialen die bij dit spel passen zijn een doktersjas, dokterskoffertje en eventueel echte pleisters en verband. Je kan er voor kiezen om een knuffelbeer dienst te laten doen als patiënt.
Verdiepen met taal kan door schrijfgerei aan te bieden. Jouw kind schrijft op wat de klachten zijn van de patiënt. Peuters en jonge kleuters zullen vooral krabbelen. Oudere kleuters zullen wellicht een paar letters of het woord fonetisch opschrijven. Fonetisch betekent ‘volgens klank’. Dus bij de klacht ‘zere keel’ zou een oudere kleuter kunnen opschrijven: ‘seer kil’.
Verdiepen met rekenen kan door de receptkaarten uit de gratis downloads toe te voegen. Welk medicijn heeft de patiënt nodig bij deze klacht? Hoeveel looseparts zitten er dan in het pillendoosje?
- Klusjesman/vrouw
Als Oscars grote vriend Raf komt spelen, is de kans groot dat de gereedschapkoffer onderuit de kast geplukt wordt. De twee vrienden spelen dan klusjesman en komen mij tegen zeer lage tarieven uit de brand helpen met allerlei defecten in ons huis. Een gat in de vloer, een loshangende verwarming, niets is te moeilijk voor deze jongens. Zij klaren die klus!
Oscar en Raf komen eerst met een opschrijfboek inventariseren wat er allemaal defect is in ons huis. Dan gaan ze als twee gemotiveerde werknemers aan de slag. Na een tijdje komt de rekening.
Bijna standaard krijg ik allerlei kortingen en hoef ik nauwelijks iets te betalen. Sterker nog, ik krijg eerst een paar briefjes uit de kassa in mijn handen gedrukt, zodat ik de rekening ook daadwerkelijk kan betalen.
In dit spel zijn taal- en rekenactiviteiten zo subtiel geïntegreerd, dat je het nauwelijks opvalt. Of ik ingrijp met een opmerking dat ze met hun prijzen nooit de huidige loonkosten kunnen betalen? Nee hoor, het plezier staat voorop.
Ondertussen oefenen ze met samenwerken, leven ze zich in in het beroep van de klusjesman en bedenken ze allerlei oplossingen. Zij hebben samen plezier en ik kan tussendoor m'n eigen ding doen. Missie geslaagd!
- Pakjeskamer Sinterklaas
In de pakjeskamer worden natuurlijk de allermooiste cadeautjes ingepakt en in de juiste zakken gedaan. Een set verkleedkleren van Sint en/of Piet maakt dit spel helemaal echt. Voeg daarbij een paar vellen cadeaupapier en een plakbandapparaat toe. Een jutezak kan ook niet ontbreken.
Een passende taalactiviteit is het gebruikmaken van ‘Het boek van Sinterklaas’. Deze kan je eenvoudig maken door een paar tekenpapiertjes aan elkaar te nieten met een rood blad aan de buitenkant. De Sint schrijft in zijn boek wat de wensen van de kinderen zijn. Dit gekrabbel hoort bij het voorbereidend schrijven.
Eventueel voeg je poppen en knuffels toe en stempelt jouw kleuter (met of zonder hulp van jou) de namen van de knuffels in het boek van de beste man.
Maak zelf een paar labels met de namen van de knuffels of jullie gezinsleden. Die labels zijn handig voor het nastempelen in het grote boek. En daarnaast kunnen de labels op de cadeaus geplakt worden.
Het inpakken van de cadeaus stimuleert het ruimtelijk inzicht en is daarmee een rekenactiviteit. Een aanvullende activiteit kan zijn om te controleren of er wel voor iedereen een cadeau in de zak zit. Is er genoeg? Hoeveel zijn er teveel of te weinig? Maar ook het tellen van de cadeautjes is al een rekenactiviteit die spontaan kan ontstaan in dit spel.
Het cadeaupapier in dit spel kan hergebruikt worden. Een ander duurzaam alternatief is het gebruiken van lappen stof of zijden doeken.