Restaurantje spelen én leren rekenen en lezen, zo doe je dat

restaurant rollenspel - pretend play

Restaurantje spelen én leren rekenen en lezen, zo doe je dat

Leer lezen en rekenen tijdens het spelen van restaurantje of andere vormen van Pretend Play. Ben je het eeuwige winkeltje spelen wel een keertje zat? Daag jouw peuter of kleuter uit door het spel een verrassende twist te geven. Maak van jullie winkeltje een kasteel of duik eens in de rol van postbode. In deze blog vind je inspiratie om van het bekende spel, een creatieve uitspatting te maken.

Restaurantje spelen

Er wordt lekker eten gemaakt en dat eten moet natuurlijk ook opgegeten worden. Bij dit spel kan je de rollen verdelen over kok, ober en gast. Hierbij heb je een keukentje, tafel, speelgoedeten, servies en een dienblad nodig. Maak het spel passender door jullie favoriete horecavermaak (zie gratis downloads voor de Duplo busybox) toe te voegen.

Een passende taalactiviteit is het maken van een menukaart. Welke gerechten staan er op de kaart? Door prijsjes toe te voegen, heb je meteen een rekenactiviteit. Kinderen oefenen dan met het herkennen van cijfers en aantallen. Een kassa geeft dit spel nog meer waarde. De gasten betalen dan aan het einde van de maaltijd de kosten voor deze smakelijke avond. Geven ze ook fooi? En hoeveel fooi hebben de medewerkers van het restaurant dan aan het eind van de avond gekregen?

sushi speelgoed eten

sushi speelgoedeten

rice vakjesbord pollewop

Uitrusting voor kok en gast

houten speelgoedkassa le toy van

speelgoedkassa

Postbode

Plaats hier en daar in je woonkamer mandjes met huisnummers. Dit zijn de adressen waar jouw kind de post gaat bezorgen. Een alternatief is het gebruiken van stippen, voor als je kind nog geen cijfers herkent.

Voor dit spel hebben jullie verder een stapel (oude of zelfgemaakte) kaarten en een stapel enveloppen nodig. De taalactiviteit is het schrijven van de kaarten en eventueel een straatnaam op de enveloppe. Ook hier mag het schrijven gerust gekrabbel zijn en hoeven de letters en woorden niet waarheidsgetrouw te zijn. Schrijf op de enveloppen een cijfer.

Verzamel alle post in de posttas en laat je kind het werk doen. Hoeveel post is er te bezorgen? Kan hij alle huizen en de juiste huisnummers vinden? Krijgt iemand meer dan één kaart? Dit zijn allemaal activiteiten die bijdragen aan rekenvaardigheden.

Mandjes voor posbode spelen

Doen alsof de mandjes huizen zijn

flashcards cijfers postbode spelen

huisnummers op flashcards

Posttas postbode spelen

in stijl de post bezorgen

Kasteelbewoners

In het kasteel wonen de koning en de koningin met hun kinderen die we prinsen en prinsessen noemen. De koninklijke familie doet de hele dag niks anders dan drinken uit gouden glazen en eten van gouden borden. En tussen al dat eten en drinken door moet er gedanst worden. En spelen ze spellen als ringwerpen, schatzoeken en stoelendans. Eén keer in de maand organiseren ze een feest voor een paar gasten uit het dorp.

In dit spel kan je samen met je kind de uitnodgingen voor het dorpsfeest maken. Op welke dag is het feest? Hoe laat begint het? Wat staat er op het programma? Hoe laat is welk onderdeel?

Maak dit spel compleet door echt te verkleden. Zorg voor een prinsessenjurk of een mantel en een kroon. Hang eventueel een discobal aan het plafond en draai muziek. De gasten die op het feest komen, nemen allemaal een cadeau voor de koninklijke familie mee. Zijn ze ingepakt?

Verkleden als een prinses

'Welkom bij ons DiscoBal'

haarglitter

Koninklijk goud