IJswinkeltje spelen én bezig zijn met letters leren. Het kan met Pretend Play!

ijswinkel spelen en letters leren in pretend play

IJswinkeltje spelen én bezig zijn met letters leren. Het kan met Pretend Play!

Pretend Play, oftewel rollenspel is een vorm van spelen waarbij kinderen in een rol van een personage stappen. In vier blogs geef ik suggesties om het spel van doen-alsof een uitdagende twist te geven. Peuters en kleuters leren zo op een ongedwongen en speelse manier vaardigheden aan die belangrijk zijn voor het leren rekenen en lezen op school. Bij dit laatste deel komen de ijswinkeltje, dierentuinverzorger en schooltje spelen aan de orde.

IJswinkeltje

Een zomerse activiteit, maar voor de echte ijsjesfan kan dit spel het hele jaar. De basis, ijsjes en een speelgoedkassa is natuurlijk een inkoppertje. Wil je dit spel naar een hoger niveau brengen, dan is een ijsjesposter zeker een heel goed idee!

 

Teken op je allerbest de ijsjes na die je in huis hebt en zet er prijzen onder. Voor peuters is het aantal stippen een goed idee, voor kleuters kan je de cijfers 1 en 2 gebruiken. Heb je een kind in huis dat al verder is met rekenen? Geef de ijsjes dan prijzen hoger dan €2,-.

En heb een kind in huis dat heel goed zelf die poster kan maken? Lekker zelf laten doen!

Uitdagen op het gebied van (voorbereidend) schrijven kan door de kaartjes te stempelen waarop staat hoe de ijsjes heten. Hartstikke leuk om zelf namen te laten bedenken.

kassa little dutch rollenspel pretendplay

Kassa Little Dutch

portemonnee

Gevaarlijk goed opgeborgen, dat betaalmiddel!

koffie Le Toy Van

Natuurlijk willen klanten ook een lekker kopje koffie!

Dierentuinverzorgers

Alle dierenknuffels in huis verzamelen! Maak van oude schoenendozen kooien voor de dieren. En natuurlijk heb je niet 20 dozen in huis, dus de rest gaat in verblijven, gemaakt van kapla, blokken, mandjes of Stapelstein.

 

De receptkaartjes die je in bij de gratis downloads kunt vinden, kunnen ook hier weer ingezet worden. Met looseparts geeft jouw kind de dieren de juiste hoeveelheden te eten. Of misschien zijn de looseparts de vitamientjes die de dieren dagelijks moeten innemen. Ongemerkt heb je dan zomaar een rekenactiviteit verstopt in het spel.

 

En taal? Dat doe je door alle dieren een naam te geven. Of je kind nu al kan schrijven of niet, zelf de naamkaartjes maken voor de dieren kan ieder kind. Ook een beetje gekrabbel telt!

Stapelstein pastel

Dierenverblijven anno 2024

mandala looseparts gebruiken als vitamines

vitamientjes!

little dutch camera

Tja, een beetje bezoeker maakt foto's, toch?

Schooltje spelen

Hebben ze vakantie, willen ze schooltje spelen. Ben je maar weer mooi klaar mee. 😉

Ons klassieke schooltje spelen was vroeger sommetjes maken in een schriftje. Ik vermoed dat met name meiden in de leeftijd van 5 á 6 dit ook fantastisch vinden. Maar ik zal niet teveel generaliseren, want er zijn zat jongens die dit ook graag doen.

 

Voor de jongens die niet zo van schrijven in een schriftje houden, is het aanbieden van een bak met blokken natuurlijk een goed idee. “We gaan nu in de bouwhoek!” past natuurlijk helemaal bij schooltje spelen voor kleuters.

 

Wil je het spel wat completer aanbieden, dan zal jouw kind jou vast wel vertellen wat er nodig is. Er moet een kring gemaakt worden,  de ‘juf’ heeft natuurlijk een prentenboek om voor te lezen en een map om aantekeningen in te maken.

 

Een hele rijke toevoeging in dit spel is het aanbieden van een kalender. Welke dag is het vandaag? En welke datum? En welke datum was het gisteren? En welke is het morgen? Ongemerkt is je kind aan het terugtellen en vooruit tellen. Heel erg dikke vette rekenactiviteit.

kalender hout

Wat is de datum van vandaag?

weekkalender hout

wat is de dag van vandaag?

letterkwartet fiep westendorp

spelen met letters!