Haal meer uit bioscoopje spelen

brandweertje spelen pretend play rollenspel

Haal meer uit bioscoopje spelen

Met Pretend Play moeten kinderen zich verplaatsen in de rol van iemand anders. Dat stimuleert het empathisch denkvermogen. Daarnaast stimuleert Pretend Play de mondelinge taalvaardigheid en het samenwerken met andere kinderen. Er moeten immers afspraken gemaakt worden over wie welke rol heeft. Maar ook tijdens het spel blijft afstemmen op elkaar een terugkomend onderdeel.

Pretend Play kan verder verdiept worden met taal en rekenen door een gerichte activiteit toe te voegen. Denk aan het schrijven van een boodschappenlijstje bij het doen van boodschappen of het tellen van de voorraad bij het spelen van winkeltje.

In dit derde deel komen de brandweer, het museum en de bioscoop aan de orde.

Brandweertje spelen

Een brandweerpak, een helm en een spuit. Meer hebben brandweerliefhebbers niet nodig. Dit spel kan je verder uitbreiden door het toevoegen van een plattegrond. Waar is de brand? Zet de vuurset van Grimm’s op die plek. Bel de brandweer!

Je kind plaatst op de plattegrond een object om aan te geven waar de brand is. Vlug snelt hij zich naar de brand. Her en der in huis liggen kaartjes met daarop de onderdelen van de plattegrond. Is er brand in de de kerk? Waar is de kerk? In de keuken? Of staat er een vrachtschip in de fik? Of de keuken van de dierenopvang?

Maar ook het controleren op brandveiligheid en bereikbaarheid is een taak die jouw kind serieus neemt. Dit doet hij op de momenten dat er geen brand is om te blussen. Lees: als jij even tussendoor een kopje koffie wilt drinken. 😉

Vuur voor brandweertje spelen in rollenspel of pretend play

Grimm' s vuur

plattegrond Dordrecht voor brandweertje spelen bij pretend play en rollenspel en fantasiespel

Poster Dordrecht A3

brandweertje spelen zwaailicht bij pretendplay, rollenspel en fantasiespel van kleuter of peuter

DIY zwaailicht

Doen als een medewerker bij een museum

Er is een speciale tentoonstelling in de stad! De prachtigste schatten van jouw kind worden tentoongesteld. Ieder object is voorzien van een bordje waarop staat wat er te zien is. En misschien ook wel waar het object vandaan komt of hoe oud het is.

In dit spel heb je en medewerker nodig waarbij de bezoeker zijn ticket kan kopen. In de tussentijd als de kassamedewerker geen klant heeft, werkt hij achter de computer om mails van klanten en betrokken bedrijven te beantwoorden. Maar er is ook een gids die een rondleiding geeft door het museum. Is er een folder waarin meer info te vinden is? Of is er een oude smartphone in huis die gebruikt kan worden voor een ingesproken audiotour?

Een verdiepende rekenactiviteit in dit spel kan het sorteren van de items zijn. In welke subcategorieën zijn de schatten van jouw kind te verdelen?

grimm's bouwkisten gebruiken voor presenteren kunstwerken bij museumpje spelen in rollenspel of pretend play

Presenteer je kunstwerken

maak je kunstwerk met klei bij museum spelen in rollenspel en pretend play

DIY opgravingen

connetix pastel inzetten in pretend play en rollenspel thema museum en kunst

Abstracte kunst

Huisbioscoop en popcornverkoper spelen

Echt een fijne activiteit in vakanties met veel regen. Zorg voor popcorn en het lievelingsdrinken van jouw kind.

Van tevoren maak je posters met daarop de titels van de films die in jullie bioscoop draaien. Met natuurlijk ook een spetterende tekening erbij. Daarmee geef je deze activiteit verdieping op het gebied van taal en voorbereidend schrijven. Ook hier geldt weer: een krabbel is ook schrijven.

Een verdiepende rekenactiviteit is het toevoegen van een kassa en speelgeld. De bezoekers kopen hun ticket en moeten natuurlijk wel betalen voor de popcorn. Gaan ze voor een grote bak of voor een kleinere? Houden ze nog geld over voor een snoepje?

Popcornbak bioscoopje spelen

Popcornbak

maak met stiften een poster van kunst en museum rollenspel

Welke film draait er?

Le Toy Van telefoon gebruiken in pretendplay rollenspel en fantasiespel bioscoop

Lekker ouderwets reserveren

Films en seriesFilms en series