Woordenschat uitbreiden door te spelen met verhalen

Leesplezier bevorderen met poppenkast

Woordenschat uitbreiden door te spelen met verhalen

Een bekende manier om woordenschat uit te breiden, is voorlezen. Maar ook veel praten met je kind en uitleggen wat je doet, draagt bij aan het ontwikkelen van een ruime schat aan woorden. Een derde manier om te werken aan woordenschatontwikkeling is door samen te spelen. 

In deze blog deel ik ideeën voor een niet zoveel gebruikt spel: de poppenkast.

Via het poppenkastspel krijgen kinderen de kans om taal beter te begrijpen, kunnen ze oefenen met nieuwe woorden en worden ze uitgenodigd om verhalen op een speelse manier na te vertellen.

Geschikte materialen voor een poppenkast

Een aantal jaar geleden kreeg ik een Kamishibai, een verteltheater. Het idee was dat ik het theatertje zou inzetten in de klas met vertelplaten. Maar doordat mijn leven als juf een andere wending kreeg, kwam het theatertje op zolder te liggen. Hartstikke jammer! Spontaan ontstond het idee dat het theatertje ook mee kon in onze toyrotation en mocht dienen als poppenkast. Het past mooi bovenop ons Montessorikastje en door het geheel iets van de wand te schuiven, hebben wij binnen een minuut een voorstelling om van te genieten!

In plaats van handpoppen gebruikten wij knuffels, speelgoeddieren en houten poppetjes.

Peuter speelt verhaal met poppenkast
Geschikte materialen voor poppenkast
Poppenkast theater bovenop montessorikastje

Voorbeeld voor een poppenkastverhaal: Roodkapje

Ons verhaal over Roodkapje ging ongeveer zo:

Moeder werd gebeld, oma was ziek. Roodkapje zou naar oma om een mandje met fruit te brengen. En wijn, want dat gebeurde bij Jip & Janneke ook. Roodkapje ging op weg en kwam onderweg de wolf tegen. Die probeerde haar te verleiden met een kortere route. Maar eigenlijk was die route veel langer. En daardoor kon de wolf oma opeten. In het bos was ook de jager. Die had even een korte pauze en zat aan het water te genieten van zijn bakje aardbeien. Oma lag te snurken als een malle en ineens hield het gesnurk op. De jager wist dat er iets aan de hand was en ging op een drafje naar het huis van oma. Daar aangekomen zag hij dat de wolf zowel oma als Roodkapje opgegeten had. Hij maakte de buik van de wolf open en haalde oma en Roodkapje eruit. Ze haalden stenen, deden deze in de buik van de wolf en gooiden hem in het water.

En toen viel de wolf van ons kastje op de vloer. En de overige bosbewoners leefden nog lang en gelukkig.

Roodkapje poppenkast peuter

Roodkapje op weg, de wolf op de loer.

Verhaal uitspelen peuter

Zieke oma

Leesplezier bevorderen met poppenkast

De jager tijdens zijn pauze aan het water

Een verhaal kiezen voor je poppenkast 

Het theater zit niet in mijn bloed en het voelt altijd even onwennig als ik een theatrale rol aanneem. Maar dit is wel een activiteit waar kinderen enorm van leren door af te kijken. En kinderen genieten ervan om naar een voorstelling te kijken.

Wil je een keer met de poppenkast aan de slag, kies dan eerst een verhaal dat je goed kent. Je hoeft het verhaal niet kloppend te vertellen, je mag best wat schaven aan de details. 

Een poppenkast inzetten voor het oefenen van sociale skills

In plaats van een bestaand verhaal, kan je ook een situatie uitspelen. Bijvoorbeeld rondom iets wat je kind heel spannend vindt om te doen. Je kunt dan zinnen meegeven die jouw kind helpen om een spannende gebeurtenis met meer vertrouwen aan te gaan. Poppenkastje spelen kan dus ook een extra oefening zijn om (sociale) skills eigen te maken.

In de klas speelde ik bijvoorbeeld situaties na van gebeurtenissen buiten op het plein. Hoe je aangeeft dat een ander kind moet stoppen als jij iets niet leuk vindt. Maar ook hoe je hulp inschakelt als de ander toch doorgaat. 

Samenvatting: is een verteltheater de moeite waard?

Een poppenkast in huis is zo gek nog niet. Je hoeft geen pro-verteller te zijn om een leuke voorstelling neer te zetten. Kies gewoon een verhaal waar jij je comfortabel bij voelt. Door middel van een theater breidt jouw kind zijn woordenschat uit en dat draagt uiteindelijk bij aan leesplezier. Daarnaast kan de poppenkast ingezet worden om sociale skills te oefenen. Een poppenkast zelf kan lomp zijn, maar een Kamishibai is een leuk alternatief. Deze kan je inklappen en pakken wanneer jij wilt. Kortom: het is de moeite waard om een verteltheater in huis te halen!

BoekenBoeken