tips voor lenteboeken peuter en kleuter

Boekentips binnen het thema lente voor peuters en kleuters

Laat jonge kinderen de lente bewust ervaren door boeken aan te bieden die passen in dit seizoen. Deze boeken gaan over bloemen, de boerderij, dieren op de boerderij en hoe een kip een ei legt. Jonge kinderen kunnen de ervaringen van buiten nog eens extra verwerken met een goed boek!

Boeken over de (kinder)boerderij

Voor jonge peuters zijn kartonboekjes ideaal. De volgende boekjes over de boerderij vind ik extra leuk. Het boerderijboek is een boekje om open te vouwen en te combineren met speelgoed. Hierdoor worden jonge kinderen uitgenodigd om zelf een verhaal te verzinnen of een hun eigen ervaringen uit te spelen!

Klaartje Koe is een boek op rijm. Ze is op zoek naar een plekje om te rusten, maar het is zo druk op de boerderij! In het boek komen allerlei boerderijdieren voorbij. Via dit boekje kunnen peuters ontdekken welke dieren er op de boerderij leven.

Dottie is zo trots op haar eieren! Ze wil dat iedereen komt kijken. Maar de andere dieren zijn veel te druk met hun jongen. Dottie raakt minder trots. Maar dan gebeurt er iets...

Een boek met prachtige illustraties en een lief verhaal over het leven van een kip.

Boeken over bloemen en de tuin

Een prachtig geïllustreerd flapjesboek van Eric Carlé, is dit boek van Rupsje Nooitgenoeg in de Tuin. Emma kreeg het van haar tante die heel veel verstand heeft van jonge kinderen en dit boek was absoluut raak!

Dat is mijn bloem is van dezelfde maker als "Wie heeft mijn blaadje gestolen?" Een boek met prachtige illustraties, humor en een leuk verhaal over het willen houden van bloemen. Achterin het boek is een informatief stukje toegevoegd over bloemen. Voor kleuters een aanrader!

Nijntje is altijd fijn voorlezen, omdat de verhaaltjes lekker op rijm zijn. In dit boek mag Nijntje zelf aan de slag in de tuin!

Nog meer boerderijdieren

Van ei tot kuiken gaat over het proces van het leggen van een ei tot er een kuikentje uitkomt. Een boek voor de wat slimmere, nieuwsgierige kleuters. Het boek zit wat technischer in elkaar en kleuters worden uitgedaagd hun getalbegrip uit te breiden. Prachtige afbeeldingen weer!

Alle boeken over konijnen zijn leuk in de lente en rondom Pasen, vind je niet? Dit konijn wil graag slapen, maar nergens is er een rustig plekje te vinden. Een flapjesboek en een boek dat qua woordenschat goed past bij jonge peuters. Mijn peuter moet behoorlijk lachen als ik de geluiden uit dit boek probeer na te doen. Een boek dat zeker bijdraagt aan leesplezier!

Bobbi kan niet achterblijven natuurlijk. Van Bobbi zijn er meerdere boekjes rondom de lente, namelijk Bobbi in de lente, Bobbi viert Pasen en Bobbi op de Kinderboerderij. De boeken van Bobbi zijn fantastisch voor peuters, omdat ze aansluiten bij de dagelijkse en bijzonder belevenissen uit van peuters. Een mooie manier om bewust te beleven!